Karol Most sau Podul lui Carol din Praga

Podul lui Carol sau Karluv most este cel mai cunoscut monument din Praga. Podul a fost singura legătură între cele două părți ale orașului timp de 400 de ani. Podul a început să fie ridicat în anul 1357, mai precis în timpul domniei lui Carol al IV-lea și a fost construit pe ruinele altui pod ce fusese luat de Vltava. Podul are o lungime de 515 metri.

Dar podul are și o mare însemnătate fiind locul unde s-a dat bătălia finală în 1648 a războiului de 30 de ani dintre protestanți și catolici. În multe lupte acest pod a fost un punct cheie. Interesant este că mult timp el a fost numit pur și simplu *Podul de Piatră*, abia după 1870 el primind denumirea de *Karluv Most* dupa patronul său.

La final de secol 17, început de secol 18 aspectul podului începe să se schimbe puțin prin apariția statuilor care se pot admira (și atinge) și astăzi, ele fiind 30 la număr. Statuile sunt reprezentări ale diversilor sfinți și patroni importanți pentru cehi. Unele statui au fost chiar înlocuite, pentru că fuseseră distruse de o inundație a Vltavei. De asemenea am înțeles că unele statui sunt replici, cele originale aflându-se într-un muzeu.
Noi am început să vizităm podul de la coadă la cap. Am observat că în ghid și mai peste tot sunt explicate statuile dinspre Centrul Vechi către Mala Strana. Am pornit de la bisericuța Sfântul Nicolae, unde este și stația de tramvai din Mala Strana. De acolo am pornit pe mica străduță care ne-a dus către turnul de la capul Podului.
Deși am fost cât se poate de matinali, tot am prins ceva popor pe pod. Da, eu am o problemă când nu mă pot bucura de peisaj că trebuie să mă feresc de alții. Plus că aglomerația e un loc perfect pentru a rămâne fără vreun obiect. Fusesem avertizată că podul nu e un loc bun de vizitat când e multă lume. Așa că pe la 10-11 dimineața a fost numai bine! Deși cred că era și mai fain dacă ajungeam în jur de 9 dimineața, dar mai pierdusem timpul pe străduțe plus puțin la muzeul Kafka.
În partea stângă este statuia lui Wenceslas. În partea dreaptă este statuia sfântului Vitus, care e îmbrăcat ca un soldat roman din Evul Mediu, stând pe o peșteră.
În stânga este statuia Sfântului Ioan din Matha, Sfântului Felix din Valois și a Sfântului Ivan.
Podul - privire către Centrul Vechi. În imaginea din stânga fiind scările care duc către micuța insulă Kampa. O insulită pe care o poți rata dacă nu ești atent.
În dreapta Statuia Sfântului Cajetan.
Păcat doar că lumina nu m-a ajutat să pozez toate statuile foarte bine.
În dreapta statuia Sântului Augustin.
În stânga este apostolul Iuda, iar în dreapta este Sfântul Anton de Padua.
În dreapta e statuia lui Ioan din Nepomuk. Aceasta fiind statuia cu cea mai mare căutare! Nu se vede, dar puțin mai jos erau 2 mici tablouri, lustruite lună de la frecușul oamenilor care sperau să fure puțin noroc. Eu am preferat varianta cu aruncarea un bănuț în Vltava. De ce este el important? El a fost primul care a respectat cu sfințenie secretele aflate în confesional și a preferat să devină martir decât să divulge secretele știute.
În dreapta, se află statuile lui Norbert din Xanten, Wenceslas și Sigismund.
Unele statui se pare că aveau mare trecere la public. Auzisem încă din țară că sunt unele statui care cică aduc noroc. Ei bine, nu a fost foarte greu să le identific după cum se poate vedea. Dar nu prea am avut tragere de inimă să le ating, mai ales că toți se înghesuiau.
În stânga statuia Sfântului Ioan Botezătorul.
În dreapta este statuia Sfinților Chiril și Metodie, care sunt foarte importanți pentru popoarele slave, nu doar pentru bulgari și greci care îi revendică ca fiind ai lor.
În stânga este statuia Sfintei Ana.
Printre statuile cu sfinți s-au mai strecurat și niște cruci mai impunătoare.
În stânga este statuia sfântului Thomas Aquinas și Sf. Dominique.
În partea dreaptă, dacă nu mă însel este statuia Sfântului Ivo din Kermartin, cunoscut și sub denumirea *Avocatul celor săraci*.

Aproape de centrul vechi, admirând turnul de la acest capăt al podului. Deja se vede cum se și înmulțesc turiștii. Așa că ne bucurăm că totuși am putut să admirăm și să pozăm totul fără prea multe îmbrânceli. În ceea ce privește pozele cu statuile am încercat să vă spun în mare despre fiecare statuie. Din păcate nu le-am reținut pe toate.
Cea mai micuță și mai aglomerată piață din Praga *Crucea cavalerilor* și turnul văzut dinspre centru. Deja ne pregăteam să explorăm micuța, aglomerată stradă Karlova, plină de suveniruri. Chiar există prețuri foarte bune la unele magazinașe. Fiind multe în zonă, concurența e mare. Eu sunt mare fan tricouri, așa că am mai mărit puțin colecția.

Comments

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

Orasul Targoviste Bulgaria