Muzeul Kafka Mala Strana Praga Cehia

Am descoperit micul muzeu al lui Kafka total întâmplător în timp ce rătăceam pe străduțele din Mala Strana, venind dinspre castel și mergând spre pod. Eram deja obosiți și nu planificam să mai bifăm prea multe de pe listă. Trecând pe lângă curtea muzeului, vedem luminițe și populație așa că decidem să vedem despre ce este vorba. Nu ne așteptam la statuile pe care le-am descoperit, dar care aveau farmecul lor. La o primă vedere am crezut că e o glumă, apoi am văzut că aici este Muzeul lui Kafka și am început să mă gândesc că poate poziționarea lor aici nu este tocmai întâmplătoare și că există un motiv, absurd sau nu.
Asta am găsit, niște statui din bronz care făceau pipi într-un contur care simboliza Cehia. Statuile sunt făcute de David Cerny, care din păcate nu dă foarte multe detalii despre ideea din spatele operei sale. (site). Dar în chimb de pe site am aflat că există un număr la care poți da sms, și unul din omuleți va începe să scrie cu apă mesajul trimis de tine. Ciudat și interesant în același timp.
Muzeul Kafka - văzut a doua zi pe lumină
Statuile și forma Cehiei.
În puținul timp în care am stat acolo adoua zi, când am revenit să pozăm statuile și pe lumină, am prins un mic tur al Pragăi pe moped și atunci l-am auzit pe ghid zicând că defapt autorul statuilor a vrut să revoluționeze gândirea, să-i trezească pe oameni din starea aceea latentă descrisă uneori de Kafka, să-i facă să gândească, să realizeze absurdul din jurul lor și să acționeze în consecință.
Trebuie să recunosc că dacă asta a fost intenția cu siguranță că a mers. Oricine ajunge aici și vede statuile, începe să-și pună întrebări, despre ele, despre Kafka, despre tot. Mai ales că prima dată când le vezi te și întrebi cum de cehii nu s-au revoltat când au văzut asta?

În muzeu puteți afla mai multe despre Kafka, despre operele lui, despre modul de a-și scrie însemnările. E un muzeu destul de interactiv, ce merită vizitat dacă ați citit măcar un roman de Kafka, astfel fiind mai ușor de înțeles.

Comments

Dudian said…
Eu am poza aici simuland exact ceea ce fac ei:)) Unde-s trei, debitul creste...
@Alicee - Da, chiar e o chestie interesanta. Nu are cum sa nu iti atraga atentia! :)

@Dudian - Oho ;) Eu nu m-am gandit sa fac dinastea. Cred ca e interesant de vazut poza ta. Deci sa inteleg ca ti-a placut zona, nu?