Excursie Burgas Bulgaria in luna August

În ultimii 3 ani am fost de fiecare dată în Burgas în luna august. Și deja a devenit o mică tradiție. Prima dată am fost aici cu oamenii faini de la seminarul de limbă bulgară. După 2 săptămâni și jumate de învățat și cultură în Veliko Târnovo.. la final se evadează câteva zile la mare. Până acum am fost de 2 ori în Burgas și odată în Sozopol. A fost dragoste la prima vedere!

Am mai spus și cu alte ocazii de ce îmi place Burgasul și anume că nu este o simplă stațiune! Burgasul nu este atât de turistic. Burgasul e un oraș viu, un oraș verde (foarte verde!) un oraș cu terase normale, cu librării, cu cafenele și ceainării non-turistice. Și cel mai tare mă bucur că este un oraș fără all inclusive. Acolo pe plajă felul principal este ori hamsii (țața se numesc în bulgară) cu cartofi prăjiți ori mici (kebabcheta) și cu zacuscă (lyutenița). Mai ales plaja de nord unde am tot stat eu, e o zonă plină de tineret, mai ales studenți aflându-se în apropierea facultății de turism de acolo.
În cele 2 dăți când am stat în Burgas am locuit în vechiul hotel comunist *Hotel Park*. De ce comunist? Pentru că așa arată! Dar are ceva ce nu orice hotel îți poate oferi și anume o panoramă de vis, multă verdeață în jur, mai ales că suntem aproximativ la capătul orașului. Și pentru noi asta a fost un lucru fain. Hotelul nu este luxos, dar are un preț ok și este foarte curat. Televizorul nu l-am deschis, dar probabil că funcționează și el.
Alt lucru interesant este că în fiecare an, chiar lângă Hotelul Park se află festivalul sculpturilor din nisip. În fiecare an festivalul abordează o nouă temă. Vara trecută au fost figuri din filme, așa că am putut să-l admirăm acolo pe Shrek, sau actori din Star Wars și din Pirații din Caraibe. Măiestria artiștilor a fost umitoare! E o mică expoziție ce merită vizitată în fiecare vară dacă ajungeți acolo.
Priveliște înspre lacul Atanasovsko. În partea dreaptă este Marea Neagră. Priveliște de la etajul 11 înspre Sarafovo. Poza nu era făcută din camera mea. Eu anul asta am avut priveliștea chiar spre mare!
Tot înspre Sarafovo, dar de data asta jos se vede și festivalul sculpturilor din nisip. După cum se vede, zona este plină de verdeață. Asta îmi place mult, că Facultatea de Turism și Hotelul Park (care aparține de ea) sunt situate fix în *Parcul Lacurilor*. Așa că până să dai se betoane trebuie să mergi ceva. Zona nu e populată de hoteluri.
În departare se văd și câteva betoane. Dar verdele tronează. Nu-i așa că Bulgaria este atât de frumoasă chiar și fără all-inclusive? E păcat că în zonă nu e permisă camparea.
Plaja de nord din Burgas, chiar ăn zona hotelului. Destul de goală în timpul săptămânii. Noi am putut să profităm la maxim de ea. Abia după 4 ce se mai aglomera. Fain este că e foarte curat și umbreluțele se închiriază cu doar 3 leva! Șezlong nu am solicitat, așa că nu știu prețul, dar cu siguranță era cât de cât decent.
Plaja din Burgas spre seară. Aici eram chiar în zona ultimelor taverne din oraș. Ce mi se pare interesant în zonă este că apa e mereu calmă până la prânz și apoi devine din ce în ce mai agitată către seară. În jur de 5 e deja mereu o plăcere să te lupți cu valurile. Noi chiar aveam concursuri care sparge mai frumos valul.
Zona este populată și de câțiva palmieri. Bănuiesc că și iarna este destul de blândă dacă supraviețuiesc. Vă anunț dacă îi mai găsesc acolo și anul acesta.
E un sentiment tare plăcut să vezi că până și în august poți avea o plajă numai pentru tine, nu? E frumos că puteam să stam doar noi cei de la seminar într-o zonă, vorbind tare, în multe limbi străine și fără să deranjăm populația din zonă.
Burgasul fiind mai departe parcă nu e atât de invadat de turiști precum este Varna. Și în urmă cu un an a fost votat cel mai bun oraș în care să trăiești din Bulgaria, probabil în funcție de satisfacția locuitorilor.
Ce-mi mai place mie aici? Multitudinea de terase faine și cu prețuri decente deși se află fix peste nisipul plajei. Prețurile chiar sunt decente și servirea de cele mai multe ori este foarte ok. Plus că am observat că există și vreo 2-3 împinge tava. Ideea este că te poți bucura de bucatele bulgărești fără să scoți o avere din buzunar.
Enjoy the silence.
Burgas este orașul unde mereu mă duc cu drag. Un oraș în care încep să mă simt ca acasă. Un oraș activ ( Festivalul Spirit of Burgas este aici în fiecare august). Un oraș în care serile pe faleză se transformă în vizite în alte țări, în funcție de taverna în care intri. Vă las cu un mic cântecel despre serile din Burgas.
Plaja după ora 6 și ceva seara devenea un loc pustiu. Vântul începea să adie cam tare, apa devea și mai agitată și mai rece și noi ne retrăgeam la o terasă să stăm la palavre după multe ore petrecute în mare.
Berea locală! Eu ador să încerc diversele sortimente de beri bulgărești, mai ales până încă există. Burgasko are o aromă faină. Nu este o bere foarte specială dacă ne legăm strict de gust, dar pentru mine este o bere cu o mare valoare sentimentală!
O pizza savurată la o terasă faină de pe malul mării.
Cartofi gratinați cu cașcaval la cuptorul cu lemne!
Kebabcheta și cu puțină lyutenița. Știți ce bună e combinația? Și eu am aflat-o de la bunul meu prieten olandez Daan. Inițial m-am strâmbat, acum mereu comand micii cu puțină zacuscă, dacă e picantă cu atât mai bine!
Plaja centrală din Burgas într-o dimineață de sâmbătă.

Comments

Ioana said…
Pe mine una m-ai convins si numai cu sculpturile in nisip :-P Dar oare nu e cam aglomerat in august? Imi imaginez ca Bulgaria e o destinatie foarte cautata in sezon...
Tocmai asta mi-a plăcut acolo, că nici măcar în august nu e sufocant de multă lume! În stațiunile normale e nebunie, dar în orașe (Burgas și Varna) este chiar plăcut! Ai mereu loc la terase, poți veni oricând la plajă și mereu vei avea loc.

Burgasul e aglomerat doar în weeekend. Pozele de mai sus sunt făcute de miercuri și până sâmbătă dimineața. Ultima care e sâmbătă ce arată o plajă mai aglomerată.
Mira said…
Bulgaria nu a fost niciodata printre destinatiile mele preferate, dar daca spui ca acest orasel nu este plin de turisti, s-ar putea sa incerc. Ma feresc pe cat posibil de locurile in care nu poti sa privesti un peisaj ca vezi numai lume. Chiar arata frumos locul asta.
@Mira - daca vrei pot sa iti spun si despre alte destinatii din Bg ramase inca necotropite! Doar da-mi un mail cand ai timp!
emanoil said…
Mă bucur că iţi place Burgasul. Ştii foarte mult despre Burgas şi Bulgaria. Ca un locatar al acestui oraş vreau să adăug nişte informaţii probabil nu atât de importante :)

Berea "Burgasko" se produce la Plovdiv. Fabrica de bere din Burgas a fost distrusă în anul 2004 şi cateva magazine (Practiker, Kaufland, salonul auto Renault Dacia etc) au apărut în locul ei.

Cred că este cevă în aer care face oamenii să se simtă liber (desigur nu vine de la rafinărie de petrol în apropiere) şi când se uit la golful uriaş de la Kazinoto sau când se plimba prin parc câtre hotelul Primoreţ şi gara este ceva... poetic.... şi plăcut...