Galeria de Arta din Veliko Târnovo Bulgaria

Foarte mulți dintre cei care ajung prin Veliko Târnovo se întreabă ce anume se clădirea aceea mare din mijloc care se vede de mai peste tot. Mai ales că indicatoare sunt puține și se ajunge aici cu un mic ocol. Dar este vorba despre Galeria de Arta, sau Muzeul de Arta din Veliko Târnovo. Un loc pe care mulți îl admiră doar din depărtare și nu și pe interior.
Galeria de artă Boris Denev este una dintre cele mai vechi și mai bogate galerii din Bulgaria. Funcționează din anul 1934 și încă de atunci a început să adune cele mai valoroase opere de artă din Bg, fiind unul din puținele locuri unde poți vedea evoluția graduală a bulgarilor prin picturile lor.
Pe lângă faptul că este un bun loc de refugiu pentru pasionații de artă, este și un loc superb de amirat panoramă vechii capitale a țaratului bulgar. De jos, de aici casele par mai impunătoare decât sunt în realitate.
Păcat doar că și pe aici s-au găsit niște așa ziși artiști care să vandalizeze clădirea cu ale lor grafitti-uri. E păcat pentru că este vorba totuși de un monument.
Superba panoramă! Se ajunge aici foarte ușor, fie de la universitate.. mergând pe drumul de mașină, fie din centrul orașul, din zona pieței Maika Bulgaria, de unde coborâți spre ulița Gurko și mergeți către InterHotel Veliko Târnovo, aparent o mare clădire comunistă.
Fetele plimbărețe de le seminarul de limbă bulgară.
micuțul Veliko văzut din vale
Monumentul Asăneștilor. O familie foarte controversată, mai ales că bulgarii spun că sunt ai lor, românii trag în partea opusă și spun că defapt erau vlahi, că Tsarul Kaloyan s-ar fi numit defat Ionița Kaloyan. Povestea este lungă.. cert este că adevărul era undeva la mijloc și cum tot era perioada imperiului Vlaho-Bulgar, parcă disputa asta nici nu-și are rostul!
Îmi pare rău că văd în jurul galeriei atâta spațiu care rămâne nefolosit. E păcat că nu s-au gândit să folosească micuța peninsulă pe post de scenă de concerte, mai ales că ar însemna un spectacol de care s-ar putea bucura un întreg orășel!
Vă ofer un pont, pe timp de vară.. pe interior este rece și bine! Asta dacă nu v-am convins deja să-i călcați pragul. E frumos că locul ăsta e luminat chiar și seara, putându-se admira de pe terasele din oraș.
Părăsind micuța limbă de pământ unde se află galeria.
Galeria văzută de sus din oraș.

Comments

Vlad said…
mda... veliko este un orasel de suflet din bulgaria. mai sunt cateva si cu siguranta multe asteapta sa fie descoperite. decoperite cam la propriu, pentru ca bulgaria trebuie explorata. din pacate, marele dezavantaj al lor este ca nu stiu nicio alta limba decat pe a lor, facand foarte grea comunicarea. in rest, din partea mea, toata lauda pentru bulgari. nu am ce sa le reprosez si am fost de mai multe ori la ei.
Da uneori e destul de greu sa descoperi Bg datorita limbii, dar uneori este si o parte buna. Nu ajung prin locurile faine tot felul de oameni :) Ajung doar cei care trebuie si cei care sunt pasionati de a descoperi.

Cat despre limba, degeaba stiu cei din orasele mari engleza, ca multe locuri faine se afla langa sate populate doar de batranei.
Dudian said…
Puteam sa jur ca e biserica! Nici macar nu mi-am pus problema ca ar putea fi altceva. De "biserica" de langa monumentul Asanestilor de pe peninsula vorbesti,nu?
Chiar de ea vorbesc! Da, dacă nu ajungi să o vezi de aproape, nu prea ai cum să îți dai seama ce adăpostește clădirea. Din păcate am găsit puține informații despre ea.