Zona Karnobat Burgas - Bulgaria

Pentru că tot v-am povestit despre Burgas, nu am putut rezistat tentației de a vă arata zona superbă prin care am trecut la dus și la întors înspre Veliko Târnovo. Pozele sunt făcute pe o rază de câțiva kilometri în jurul orașului Karnobat. Va sună cunoscut denumirea?

Cel mai probabil ați văzut pe undeva (hypermarket, restaurant) unul din produsele celor de la Vinprom Karnobat. Din ce am înțeles de la un prieten bulgar, ei fac o țuică excelentă. Eu nefiind fan, nu prea pot să-mi dau cu părerea. Dar la vin, nu stau deloc rău! Ei produc și vin, și mastika (un fel de ouzo bulgăresc) și diverse sortimente de coniac.

Municipalitatea Karnobat se află oarecum în sud-estul Bulgariei, în județul Burgas (deși la ei împărțirea nu e tocmai pe județe. Pe scurt este o zonă uimitor de roditoare aproape la poalele munților Balcani.

Zona este și de o mare importanță istorică dacă ne uităm puțin în trecut. Dat fiind localizarea atât de aproape de lanțul muntos, zona Karnobat a fost locul multor bătălii sângeroase sau nu dintre bizantini și bulgari. Tot aici, la vreo 7 km de oraș găsim și ruinele fortăreței Markeli, un foarte mare și important centru militar și episcopal din vremea Primului Țarat Bulgar. Unul din preoții care au slujit aici este chiar Sofronie Vraceanski, unul dintre cei mai importanți oameni când vine vorba despre Renașterea Bulgărească.
Chiar la ieșirea din oraș
Părăsind orașul Karnobat și mergând cu veselie înspre Kotel. Mai ales că știam ce zonă superbă ne așteaptă. Toți din autocar eram destul de furați de peisaj, chiar în ciuda oboselii acumulate în ultimele zile.
După cum se vede, soarele era foarte darnic cu podgoriile din zonă!
Hectare întregi de struguri! Încă puțin și venea și vremea culesului. Pozele sunt făcute spre finalul lui august. Șocant mi s-a părt faptul că între șosea și podgorie era doar un amărât de gard care *păzea* proprietatea. Și mi-a plăcut că pe întreg traseul nu am văzut pe nimeni care să se oprească să guste un strugure!
Deja ne îndepărtam de frumosul Karnobat și ajungeam mai aproape de munții Balcani. Ne îndreptam spre orașul Omurtag și apoi către Veliko Târnovo. Traversam puțin Balcanii.
Alte grădini frumoase!
Era bine că eram cu autocarul, altfel probabil aș fi oprit mașina din kilometru în kilometru pentru a face poze panoramei ce mi se înfățișa. M-am îndrăgostit de aceste peisaje încă de acum vreo 3 ani și ceva când am traversat munții prima dată către Stara Zagora!
Relaxare totală privind pe geam
Afară era foarte cald și aerul condiționat din vechiul autocar nu prea făcea față. Așa că ne simțeam puțin ca pe câmpurile din față. Călătoream cu autobuzul - saună, 2 servicii într-un singur bilet!
La un moment dat au început să dispară de tot podgoriile și diversele grădinuțe. În locul lor au apărut pomii, de mai toate felurile. Astfel am descoperit de unde vin și multe fructe.
O zonă superbă de traversat mai ales vara când totul este atât de verde!

Comments

Dli said…
O zona de toata frumusetea :) peisaje minunate si cred ca un aer curat cum nu prea gasesti pe la noi :))nu-i asa? :D
Anonymous said…
Dia, deja mi-ai facut pofta sa mai trec prin Bulgaria! Acolo mi-am tot facut concediul din 2009, si chiar merita! Sunt altfel decat noi, la ei chiar bate vantul european. La noi a ramas tot tiganie.
Ce poti sa-mi recomanzi pentru mare anul asta, de 1 mai?
Cristi Patrascu