4 anotimpuri in Albena Bulgaria

Mulți asociază Albena cu vacanța, cu marea, cu soarele și cu vara. Eu am avut ocazia unică de a mă bucura de Albena tot anul și de a ‘gusta’ din plin din minunățiile ei.

PRIMĂVARA

Prima dată când am călcat în Albena a fost într-o lună de mai. Totul se trezea la viață. Desigur, primul impuls a fost să dau o fuga să văd marea și plaja ! Nisipul era o întindere fără sfârșit, cât cuprindeai cu ochii. Marea era neliniștită, valurile prindeau formă sub suflul vântului. Soarele timid strălucea în apa mării. Pădurea din rezervația naturală ‘Baltata’ vorbea prin foșnetul frunzelor. Micuțe floricele galbene împânzeau pădurea. De sub tufișuri răsăreau clopoței albi uriași (protejați prin lege).

În zilele următoare, am explorat fiecare colțisor al stațiunii, am urmărit fiecare străduță, fiecare potecuță, fiecare colțișor verde. Vroiam să știu totul despre Albena. Oamenii ieseau în pâlcuri să curățe străzile, pe plajă alții împleteau ‘pălării’ de umbrele din nuiele. Vânzătorii aduceau marfa proaspătă, suveniruri pentru turiștii curioși.

VARA

Vara m-a luat cu adevărat prin surprindere – o explozie de muzică, culoare, lumină, bucurie, lume. Copii, tineri și bătrâni – fiecare în căutarea unei distracții. Bicicletele de familie făceau deliciul celor mici. Eu m-am bucurat de serile răcoroase pentru a ieși cu prietenii și colegii la o bere, la o pizza, la discotecă, la un concert pe plajă. Fiecare seară era un prilej de sărbătoare ! Nu sunt genul care să stea la soare, dar îmi amintesc marea în toată splendoarea ei : ziua sau noaptea, liniștită sau ‘înfuriată’, neagră sau turcoaz. În Albena am văzut cel mai frumos răsărit de soare și tot acolo și cel mai frumos răsărit de lună plină, direct din mare.

TOAMNA

Încet-încet, turiștii pleacă, hotelurile se închid, frunzele cad, vânzatorii își strâng marfa… Dar nu este nimic trist în asta! Stațiunea îmi revine mie, în intregime :) Îmi amintesc cum am primit câteva borcane de zacuscă de acasă (în bulgară, ‘zacuscă’ = mic dejun, așadar eu mă refer la cuvântul românesc) și le-am împărțit cu colegii. Iar ultimul borcan, l-am luat pe plajă într-o seară spre amurg când o prietenă venise cu o pâinică si fiindca ploua mărunt, ne-am adăpostit în ‘cușca’ salvamarului. A fost cel mai bun loc de picnic, cu o priveliște deosebită, chiar în primul rând ca să admirăm și să ascultăm marea ce ne anunța că vremea se răcește, dar care chiar și așa ne aștepta cuminte să facem o baie.

Toamna m-am putut bucura în liniște de ultimele cocktailuri, de poveștile barmanilor adunate peste vară (și nu erau puține!), de petrecerile de închidere a hotelurilor. Ce poate fi mai minunat decât o plimbare cu calul, la apus, pe plajă? Sau o plimbare cu bicicleta prin pădure sau pe lângă coastă până în Balcic (sunt doar câțiva km pe aceea faleză). Eh, și nu exista apus mai minunat decât cel surprins la etajul 17 al hotelului Dobrudzha (Dobrogea), cu un ceai fierbinte în față și o felie de tort. Priveliștea panoramică face mai mult decât 1000 de cuvinte! Cel mai bine este să vă bucurați pe viu de ea într-o seară liniștită. Și înainte ca vântul să bată prea rău, un tur cu parașuta trasă de barca cu motor e ‘un must’ ! O privire de ansamblu a Albenei de la înălțimea pescărușilor nu e deloc de lepădat!

IARNA

Anotimpul rece … vreme de multe ori rea și capricioasă. Turiștii sunt de mult timp acasă deja. Câțiva oameni de-ai casei, ‘pierduți’ parcă prin stațiune… Răman amintirile pline de soare. Tragem linie pentru sezonul ce tocmai s-a terminat și ne bucurăm când vedem că totul a ieșit bine ! Deja privim în viitor, ne facem planuri pentru următorul sezon. Ne îmbrățisăm cu drag căci vin sărbătorile de iarnă și fiecare pleacă spre a sa regiune, pentru că toți petrecem în familie. Mă despart de Albena iarna, cu tristețe dar și cu bucurie. Știu că voi reveni mereu …

Așa este când trăiești lângă cineva mai mult timp: ajungi sa-i cunoști toanele, secretele, plăcerile, “anotimpurile” sentimentale… Albena este mai mult decât o stațiune, este o parte din mine! Am cunoscut Albena din interior spre exterior și am o altă perspectivă. În 3 ani de zile s-au strâns multe amintiri foarte frumoase și s-au legat prietenii durabile. Albena pentru mine este o mare realizare, fiindcă viața acolo și-a pus amprenta asupra mea ca om. Consider ca Albena este a doua mea casă și oamenii de acolo sunt sufletul ei.

 
Uneori pe plajă se găseau adevărate opere de artă. Din păcate autorul a rămas anonim.

Plaja la început/final de sezon
Hotelul Dobrogea - cel mai înalt din Albena. De sus, de pe terasa restaurantului Blue Ciel puteți beneficia de un restaurant a la carte și de cea mai faină panoramă a zonei.
Plaja din Albena - la început de sezon, adică prin Mai
Liniștea tronează în zonă, uneori și în sezon
Pregătiri - în așteptarea turiștilor
bunătăți făcute de bucătarii Albenei
Un loc numai bun de o plimbare.. pe plajă!
..sau prin pădure! Asta e frumusețea zonei, că ai o mulțime de lucruri de făcut. E frumos când și la All inclusive ți se oferă opțiuni de mișcare, de explorare.
Locul perfect pentru copiluți, sau pentru cei ce încă se simt micuți.
Articolul este scris de ALINA BALACI, o româncă ce a lucrat timp de 3 ani în Albena, și care s-a îndrăgostit iremediabil de locul care îi devenise o a doua casă în Bg. Dacă aveți orice fel de întrebări despre Albena, ea este omul ce trebuie întrebat!

Comments

Liliana said…
Ah, trebuie să ajung şi eu în acest an! Neapărat!!!
Recomand sa mergi in septembrie. Atunci la final de sezon e tare fain si linistit. :) E un loc bun de weekend chiar si pentru plimbareti. Alina mi-a tot povestit atatea despre Albena si despre cei 3 ani petrecuti acolo, incat acum vad altfel statiunea, nu doar ca un loc de ALLINC si UAI.
Larisa said…
N-am fost niciodata in Bulgaria :(.
Arata foarte faina Albena din pozele tale si pare interesanta in fiecare antotimp din descrieri. Poate ajung si eu candva pe acolo...
Roxana said…
Mi-e tare dor de mare! Si pare asa linistit fara aglomeratie! Anul asta poate-poate reusesc sa vad si eu o bucatica din Bulgaria asta minunata! :)
@Larisa - Mereu exista aceea prima data. Si eu am pasit in Albena abia anul trecut in septembrie. Sper sa-ti placa!

@Roxana - Mai ales pe cararile din Cadrilater te vad mergand. Sigur iti va place pe acolo. E inca liniste si pace!