Final de toamna plaja de la Krapets Bulgaria

Probabil unul dintre cele mai faine finaluri de toamnă le-am prins în vechiul Cadrilater. Ba pe la Krapets, ba pe la Ezerets.. pe unde ne nimeream în fiecare an. Ei bine, anul trecut Krapets a fost mica locație care a tras lozul câștigător și care ne-a primit cu brațele deschise la final de septembrie. Deși apa era puțin mai rece.. tot era frumos și relaxant! Și în plus am avut avantajul de a avea plaja aproape numai pentru noi. Fiecare om avea mini regatul lui, o bucătoaie zdravană de nisip unde își putea întinde scăunelele, umbreluța și prosopelul.

Cel mai probabil aici ne vom petrece câteva weekenduri și în vara lui 2012. Vreamea se anunță bună.. majoritatea merg în stațiuni și noi o să ne bem berea în liniște și apoi o să ne răcorim în mare. Chiar.. credeți că deja la început de iunie apa e bună de o baie? Eu cred că am să încerc.
Culoarea mării negre la final de septembrie, atunci când cei mici deja se întorc la școală. Anul trecut chiar nu-mi venea să cred ce culori faine a putut adopta a noastră mare, de la turcoaz și până la albastrul pur al cernelii Pelican de care eram îndrăgostită în clasele primare.
Din când în când mai veneau prin zonă și niște pescari..
Micul nostru regat de la mare.
Explorând plaja. Mergând înspre capătul ei. Pentru că din păcate.. nu se poate ajunge de aici, din Krapets direct în sătucul unde mergeam noi acum vreo 2 ani și anume Ezerets. La un moment dat drumul se îngustează și marea ajunge să mângăie țărmul, astfel încât e greu să treci pe acolo fără să te uzi și fără să calci greșit în vreo scoică ascuțită. Așa că nu recomand o încercare de a merge așa mult fără măcar încălțăminte adecvată.
Nisipul adunase multe povești de-a lungul verii. Și probabil frumusețea și liniștea din zonă a convins și mai mulți călători cu caravane să se oprească în zonă, fentând astfel semnul de campare interzisă, pentru că nimeni nu specificase nimic de rulotă, nu-i așa?
Privind înspre plajă. Era aproape de apus. Deja ne petrecusem o bună bucată de zi pe acolo. E relaxant să stai și să te bucuri de o carte bună cu valurile pe post de fundal și fără semnal la telefonul mobil!
  
Spuma mării
 
Scoici pentru toți. Pasionații sau cei care au nevoie de scoci pot recolta o adevarată colecție de pe acolo, mai ales din zona de țărm unde în timp s-au strâns de toate. 
plaja văzută de la sol

Micul campus abandonat de viluțe. Credem că aici a fost un fel de tabără pentru copiluți pe vremea lui Todor Jivkov. Cel puțin așa se zvonește prin sat. Mai ales că localnicii spun că dacă nu ar fi picat comunismul Jivkov avea planuri mari pentru zona asta, dorind să dezvolte taberele pentru copii.
 Din păcate căsuțele au rămas uitate. Ce s-a putut lua din ele a fost luat cu mult timp în urmă și acum probabil că sunt bune doar drept adăpost pentru animăluțe. E păcat că nimeni nu a valorificat potențialul existent, mai ales că ele se află în prima linie, chiar pe plajă!
O pauză de cafea la Vila Jana din Krapets. Un loc fain.
Coliere drăguțe care să ne aducă aminte că suntem încă la mare și că aici oamenii încă folosesc mai tot ce le este oferit de către mare. Din fericire, încă se pescuiește masiv. Oamenii din zonă sunt fericiți că în sezon au de lucru, pescuind și apoi vânzând localurilor bulgărești și românești captura zilnică.

Comments

Liliana said…
Mamăăăă, tu ai să ne înnebuneşti pe bune cu Bulgaria asta a ta! Serios, am pus şi eu un weekend în calendar pt ea. Numai că e abia în septembrie...
Teodor Marin said…
Foarte tare, n-am fost niciodată în Bulgaria la mare, anul acesta va fi cu siguranță pe listă!
@Liliana - Mai ales cu zona asta de Cadrilater o sa va tot tampesc, ca pe aici o sa cam merg in fiecare vara :) Cat despre Sept, numai bine! Poate chiar ne vedem pe acolo!

@Teodor - Chiar merita sa mergi! Sunt si locuri linistite si agitate (statiuni). Ai de unde alege. Daca ai nevoie de vreo recomandare ceva, sa-mi trimiti un mail!
eu chiar le-am trimis aseara celor de la Villa Jana,un email,pentru ca doresc sa stau o saptamana ,in iulie 2012.am fost anul trecut,in Septembrie si s-au prins din prima ca sunt roman,dar m-au primir foarte bine.
plaja este foarte lata si curata,doar spre peretele acela de pamant mirosind mai greu,probabil de la casele de deaspra prapastiei,de unde se arunca gunoaiele.casutele de vacanta sunt deprimante dar satul e mic,cochet,linistit.La vila Artea nu prea mi-a placut ca m-a luat ala peste picior un pic,vorbindu-mi arogant.dar la Villa Jana e ok.depinde mereu si mereu peste ce oameni dai.
George said…
Salut! Eu abia m-am intors de acolo si m-am simtit foarte bine. Pe litoralul nostru nu mai gasesti atata liniste.
Nici la Kibela, nici la Yanitza nu am gasit camere libere cu 3 zile inainte de presupusa plecare. Mi s-a spus ca pentru efect sigur cam 10 zile e indicat.
Am gasit la Artea, a fost ok, dar au niste lipsuri care ar putea fi remediate usor daca ar vrea asta si proprietareasanu prea parea dispusa la atare efort. Plus ca micul dejun inclus in pret e departe de a fi luxuriant. Asa ca o sa incerc alta varianta de cazare data viitoare.
Apoi, lumea trebuie sa inteleaga desi satul este pe malul marii, de fapt sunt cam 1,5 km pana la plaja cu nisip, care e frumoasa si salbatica, intelegand prin asta ca n-o sa gasiti sezlonguri si umbrele, iar singurele terase sunt chiar la inceputul ei. La Vila Jana tocmai terasa de la strada m-a alungat, am auzit in difuzoare o manea lugubra si m-am gandit ca n-as vrea s-o aud si in camera cand vreau sa dorm.
Sincer, cred ca Yanitza e locul de tras, chiar daca pretul e de 40 euro in plin sezon. Plus ca restaurantul lor de pe faleza e chiar cel mai decent si, in ciuda aparentelor, cel mai ieftin loc unde poti sa iei masa.
Vreau sa-ti multumesc pentru ca pozele puse de tine m-au convins sa ajung la Krapets. Cautam ceva aproape de granita, linistit si rustic(fara a fi prea...rustic:), si cu ajutorul tau- chiar am gasit.
Ma bucur tare mult ca am putut sa fiu de ajutor. O sa mai povestesc si altele despre zona, mai ales că ajung pe acolo des.
blews said…
Se poate ajunge din Krapets la Ezerets: dupa Yanitza, pe cararea langa mare poti sa ajungi chiar la intrarea pe plaja din Ezerets - chiar si cu masina. Tabara - de fapt sunt o multime de tabere (4 sau 5), au fost locurile de vacanta pentru sindicatele din fabricile mari a tarii. Planurile mari nu au fost oprite de caderea comunismului, ci de faptul ca s-a produs o mare alunecare de teren intre sat si plaja (in jurul turnului de observatie) si s-a dovedit ca solul nu poate sustine complexul planificat.
Unknown said…
Buna! Ti am citit articolul si este super! Saptamana viitoare as vrea sa ajung aici.Am o întrebare
se poate merge si cortul?este un loc amenajat ?
Mulțumesc! O zi buna
Marina said…
Buna ziua,
Noi vrem sa plecam maine pt 4 zile in Bulgaria, aproape de granița cu România. Mi-a plăcut recomandarea pr Krapets - Ezerets. Rog o recomandare de cazare foarte bună în zonă. Mulțumesc mult. Adresa mea de e-mail este marina.ranta@gmail.com