Piete si targuri in Praga Cehia

Praga a fost plină de târgulețe și piețe de Crăciun când noi am fost în vizită. Și chiar nu ne-am supărat că aveam bunătăți la tot pasul, problema e că uneori pofteam prea mult. Era periculos să cotim pe orice străduță, pentru că peste tot ne aștepta următoarea ispită! Eu oricum aveam slăbiciunea mea cu vinul fiert iarna și mai adaugam mereu pe lângă el și câte un carnăcior făcut ca un hot-dog.

Dar să vă prezint câteva din lucrurile pozate de mine. Cum în unele piețe era înghesuială mare, nu am mai scos aparatul, așa că târgul din piața Wenceslav a rămas anonim în articolul meu. Dar vă zic eu că era tare fain și acolo și dacă sunteți amatori de shopping, tot ajungeți în aceea zonă!

Deși uneori sunt extrem de enervante aceste târgulețe (datorită aglomerației cauzată în weekenduri), mereu mi-am dorit să avem și noi așa ceva. Copiil fiind jinduiam la frumușelele căsuțe din lemn ce semănau a turtă dulce pe care le vedeam în filme. Primul meu târg a fost în iarna lui 2003, când am fost cu părinții la Viena. M-am îndrăgostit acolo de conceptul asta și de feeria din zona târgului. Orașul părea viu, oamenii erau fericiți.. peste tot se auzeau râsete în timp ce se încălzeau la un păhăruț de vin. Nu avea cum să nu îți placă!

Și apoi o atmosferă similară am regăsit la târgul de Crăciun de la Budapesta în iarna lui 2009. Ce-i drept nu era ca în Viena copilăriei mele, dar era frumos, era plin de muzică și voie bună! Era un loc din care ne era greu să plecăm așa că putem considera că și-a atins scopul, nu-i așa?

Dar acum în Praga.. în decembrie 2011, la 8 ani după târgul din Viena am descoperit atmosfera copilăriei în capitala Cehiei! Mai ales în prima seara, noi ajungând acolo sâmbătă. Străduțele adiacente târgurilor erau și ele pline. Peste tot numai luminițe, colinde și veselie. Cu toata oboseala acumulată în timpul zilei, ne-am bucurat ca 2 copii, chiar am simțit că vine Crăciunul deși până și la cehi era criză de zăpadă.
Într-un fel de piață/târg am găsit o tarabă plină de păpușele, de la Pinochio până la diverse alte personaje, totul fiind făcut din lemn și lucrat manual. Arătau tare frumos și după prețurile afișate nici nu păreau să coste atât de mult.
Bijuteriile hand-made erau și ele la mare căutare.
Nelipsitul vâsc era și el prezent în piețe! Și se pare că și la ei se vând crenguțe de brad. Probabil brazii sunt tot la fel de scumpi. Deși eram în preajma Crăciunului nu prea am văzut locuri unde să se vândă brazi.
Prea multe dulciuri! E puțin periculoasă zona, nu-i așa?
O tarabă ce te ademenește cu fructe și apoi îți arată și câte puțin din dulciurile de după carton. Și chiar îți captau atenția.
Fel de fel de produse cum găsim și noi pe la Horezu (și alte locații). Cănițele nu mi s-au părut prea speciale. Poate m-am îndrăgostit eu foarte tare de cele făcute la Korund la noi, dar erau parcă prea banale și cu modele rusești pe ele de multe ori.
O piață pe undeva prin centru. Fructele sunt tare bune pe post de gustare când ești grăbit să ajungi din punctul A în punctul B. Țin de foame până la prima pauză mai lungă!
Căsuțele mele de turtă dulce! Bine.. recunosc, erau din lemn. Dar nu ne-am fi supărat dacă aveau și ceva turtă dulce pe ele, nu-i așa?
Am putut poza tarabele abia în ultima seara, adică marți, când mulți turiști plecaseră deja spre casă. În weekend poza asta ar fi arătat plină de oameni și nu s-ar fi văzut bunătățile din spatele vitrinei.
inimioare din plin!
o mai veche iubire de a mea, colacul secuiesc sau Kürtőskalács
Agitația din timpul săptămânii din mica piațetă din centrul Pragăi. Nu-i așa că arată a poveste? Mai lipsea să ne teleportăm puțin în timpuri medievale la curtea unor prinți și prințese!
Going up?
Turnul cu ceas noaptea.
În așteptarea orei fixe.
Specialitățile de la târg - cârnăciori, frigărui și pui la rotisor.
cârnatul din Praga. A fost tare delicios!
Aici cred că era ceva carne de porc la rotisor.
Brânză de toate felurile, în special cașcaval!
O tarabă pentru cei mici.

Comments

Andreea said…
Superb. Poate voi reusi anul acesta sa ajung!