Statiunea Venus Litoral Aprilie 2012

După ani de zile în care nu am mai pus piciorul prin stațiunile românești de pe litoral, a venit weekendul acesta vremea pentru o scurtă vizită. Așa că întorcându-mă de pe tărâmuri bulgărești, imediat după Mangalia am virat către dreapta. Prima stațiune în care am oprit a fost Venus.

Pentru mine Venus a fost stațiunea copilăriei oarecum. Cel puțin știu că am tot mers pe acolo între 96-99. Sau doar perioada asta mi-o aduc eu aminte. Pe vremea aia eram încă prin Valea Jiului și tata lucra la o mină, așa că aveam bilete reduse prin stațiunile de la noi. Chiar mă uitam cu ai mei cât s-au schimbat lucrurile prin stațiune, din păcate hotelurile unde am stat noi erau adevărate ruine, iar hotel Florica.. nu l-am zărit. Acolo am poposit în ultimul an când am fost pe litoralul mioritic.

Din păcate vizita noastră în Venus a fost scurtă și mai mult din mașină. Am avut parte de o blestemată de ploaie care nu prea ne-a permis să scoatem năsucul afară pentru mai mult de câteva poze. Din fericire am prins la un moment dat un răgaz și am fugit pe o plajă, măcar să admirăm marea. Mai ales că totul arăta tare fain și liniștit fără masele de oameni.

Cu siguranță mai sunt și alți iubitori de mari în perioada când nu e sezon. Așa că vă arăt și niște cadre furate duminică. Data viitoare poate bem și o cafeluță aici. Că tare liniștit și drăguț era popasul. Și stațiunea aproape ca un oraș fantomă. Doar câte o mașină rătăcită sau vreun paznic ce mai zăreai.
Punctul de popas. Un fel de masă a tăcerii părăsită.
Privire înspre Mangalia
Tot uitându-ne înspre Mangalia, doar că fără zoom.
Tocmai când doream să merg puțin și spre dig a început ploaia și mai abitir și mi-a cam tăiat tot elanul. Cum nu aveam niciun fel de protecție pentru aparat, m-am întors resemnată către mașină.
Plaja de la ieșirea din stațiunea Venus. Chiar cum se vine dinspre Saturn.
Mi-am adus aminte de nopțile faine când copil fiind ai mei mă duceau la concertele celor de la Pasărea Colibri din Costinești sau pe unde mai cântau. De asemnea, mai îmi aduc aminte că tot pe litoral am văzut și prima mea piesă de teatru, avându-l pe Caramitru într-un rol principal.
Pustietate la început de aprilie.
Mai e puțin până pe 1 Mai când probabil zona o să fie invadată de oameni. Sau ei se duc doar în Vama și 2 mai? Eu încă nu am testat un 1 mai la mare. Nu cred că mi-ar place aglomerația aia.
Din păcate, așa cum spuneam și mai sus, multe hoteluri s-au distrus. Ba au picat singure, ba cu puțin ajutor.. dar pe alocuri părea o stațiune puțin uitată de lume și de timp. E păcat, mai ales că era drăguță când copiluț fiind cutreieram aleile.

Comments

Crezi ca pana de 1 mai o sa se schimbe ceva pe acolo?
Anca said…
Sunt frumoase fotografiile, cred ca daca le-ai afisa in format mai mare s-ar vedea mai bine lucrul asta :)
Roxana said…
Mi-e dor de mare in extra-extra sezon. Adica atunci cand nu-i tipenie de om pe-acolo si gasesti cochilii frumoase, si te poti plimba in voie. Pacat de ploaie, dar poate asa si trebuia sa fie. Mare, ploaie, nisip si un fotograf zgribulit. :)
Anda said…
Mie-mi place marea si litoralul romanesc, in special iarna. Cand e pustiu, racoare si multa, multa liniste.
Larisa said…
Vai, mi-ai adus aminte de copilarie! Si eu imi petreceam vacantele la mare cu ai mei tot aici la Venus, in general, sau daca nu, in statiunile de langa: Saturn, Jupiter, Neptun depinde unde gaseam bilet atunci.

N-am mai fost pe acolo de ani de zile, sa fie vreo 12 ?! Imi inchipuiam ca este paragina acum, si ma intristeaza asta. Nu stiu daca atunci era un loc chiar atat de extraordinar, dar eu asa il vedeam prin ochii mei de copil.

Imi doresc tare mult sa mai vad locurile astea si cu prima ocazie o s-o fac, doar sa-mi amintesc de copilarie.
Unknown said…
Si eu tot la Venus mergeam cu parintii, dar parca arata altfel atunci. Am trecut acum vreo 2 ani, tot asa, la inceput de primavara, si am ramas putin dezamagit. Mi-am promis ca o sa mergem odata si vara, desi am abandonat statiunile de pe litoralul nostru tocmai din cauza aglomeratiei.
@Vulpita - Sunt ceva sanse sa se schimbe ca doar eu si patronii de afaceri ce eram pe acolo si banuiesc ca venisera si ei sa pregateasca deschiderea.

@Anca - Nicio problema, urmatoarele de la Eforie le pun mai maricele. Bine si pe astea le pot oferi oricui daca le vrea mai mari, totul se rezolva cu un mail.

@Roxana - Da, la noi e cel mai fain in extrasezon! Stiu asta de o buna amica, care tot mergea asa. Cat despre ploaie, eram o familie zgribulita, toti 3 cu aparatelele in manuta si tremurand in nisip :)

@Anda - Ma bucur nespus de mult ca v-a incantat articolasul meu. Chiar a avut un succes mai mare fata de ce speram. Eu tot am sperat iarna asta sa ajung in CT sa vad marea inghetata, dar nu a fost sa fie anul asta. Noroc cu diversi Constanteni care au iesit din casa si au pozat. Macar asa nu am ratat chiar tot.
@Larisa - Si eu tot aici mi-am petrecut copilaria. Parca odata la Neptun si in rest in Costinesti si in Venus. Stiu ca in Venus am fost alaturi de clanul Ungureanu largit, adica si cu bunica si verii mei intr-o vara. Tot asa cu bilet eram si noi, luat prin Compania Huilei fiindca inca locuiam in Valea Jiului.

Nici noi nu mai calcasem pe acolo din 99 am impresia. Au trecut foarte multi ani. E putin cam trist pe alocuri, dar exista potential. Acum depinde doar de cei din zona ce fac. Sper ca la toamna cand mai merg pe acolo sa fie ceva schimbari in bine.

@Apollo - Ah, vara am inteles ca e omor pe drumurile din zona. Dar vorba ta merita incercat si vazut cum este, macar asa pe fuga. Hehe se pare ca multi dintre noi am stat prin Venus. Nu stiam ca e asa populara. Eu am avut mereu impresia ca aici mergeau cel mai mult cei din Valea Jiului pentru ca minele aveau contracte mai speciale cu hotelurile din statiune.
Bune cadre, bine documentat

din pacate paragina ..asta descrie multe locuri de pe litoralul romanesc

mi-ar placea totusi sa vad ceva refacut in viitor, ar fi pacat sa nu

:)