Orasul Velingrad Pazardzhik Bulgaria

Velingradul este declarată drept capitala Balcanică a SPA-ului de către bulgari. Urmează acum să cercetăm dacă merită acest titlu, nu-i aşa? PS. Orășelul se află în provincia Pazardzhik (ca să știți unde anume să aruncați ochii pe hartă) în Valea Chepino - Chepinska kotlovina – care este cea mai mare vale din Munții Rodopi. 

Orașul Velingrad este situat cam la 750-850 de metri față de nivelul mării, așa că are parte de un sezon de vară mai răcoros față de orașe, dar și iernile parcă sunt mai grele când zăpada cade fără încetare. Partea frumoasă este că putem să fugim de soare prin păduirile de pini ce înconjoară orașul din toate părțile. Dar totuși.. de ce este atât de important orașul? Pentru că are în jur de 90 de izvoare de apă termală descoperite până în prezent (izvoare sau fântâni). Gradele apei variază în funcție de sursă, unele sunt calde, numai bune de o baie, iar unele fântâni au apă numai bună de băut! Și tot aici găsim și *Kleptuza* cel mai mare izvor carstic din Bulgaria, cu un debit de 1200 de litre de apă rece ca gheața curgând pe acolo pe secundă!

Tsepina este o fortăreață ce datează din Evul Mediu și se află în N-V satului Dorkovo, din Velingrad se merge undeva spre orașelul Konstandovo și apoi spre Dorkovo. Din Dorkovo până sus la căbănuță respectiv fortăreață am înțeles că există un drum asfaltat și se ajunge ok, mai puțin iarna, când nu e recomandat. În total drumul este de 18 km din oraș și până sus. În urma descoperirilor arheologice se crede că aici a fost un vechi sat tracic încă din vremea romanilor. S-au găsit ceva rămășițe dintr-o bazilică cu 3 încăperi din secolele 5-6, care apoi fusese transformată într-o biserică cu o singură încăpere în timpul Primului Țarat Bulgar. 

Din ce am înțeles Velingradul este un oraș fain pe unde să te nimerești când e vreo sărbătoare religioasă, fiindcă fiind mai departe de capitală și fiind mai micuț, încă se mai păstrează până azi unele obiceiuri.  Acum vara cred că este tare fain de Georgiovden sau Ilinden. La început de iulie, chiar pe 1 iulie este ziua orașului așa că e un bun motiv de sărbătoare în zonă, așa că de pe 1 și până pe 15 iulie de obicei în zonă un mic festival folcloric unde sunt invitate cele mai faine grupe din regiunea Rodopilor și din alte țări balcanice.

Locuitorii zonei spun că au fost binecuvântați cu aer curat și apă proaspătă și vindecătoare, mai ales că legendele spun că asta era una dintre cele mai importante baze de tratament ale soldaților romani și mai apoi a otomanilor. Ceva rămășite din zonă le atestă prezența aici. Și trebuie să recunoaștem că romanii erau impresionanți când venea vorba de găsit izvoare cu apă termală.

În cartierul Chepino găsim astăzi parcul Kleptuza, unul din cele mai faine și romantice locuri din zona Velingrad. Parcul are 2 lacuri, a căror apă izvorăște din izvoare termale. Aici în zonă se află și izvorul carstic, a cărui apă este folosită drept apă potabilă, pentru lacuri și alte nevoi residențiale. Zona este declarată ca fiind zonă protejată încă din 1966 și se întinde pe 412 hectare.  De aici din parc pleacă câteva trasee montane, sau pot reprezenta cărări bune de o scurtă plimbare.

În zonă, mai precis la vreo 12 km de oraș, lângă Rabitovo se află Peștera Lepenitsa.  Până acum ea a fost explorată doar până la 1500 m speologii încă mai având de lucru în descoperirea tainelor ascunse în întuneric, mai ales că ea a fost deschisa publicului larg abia în septembrie 2010. Și aici puteți vedea stalactite, stalagmite, draperii parietale, planșee și altele. Pestera se află la vreo 975 de metri sub nivelul mării și are 3 nivele, al 3-lea nivel fiind încă inaccesibil publicului.

Dacă ajungeți aici să nu treceți nepăsători pe lângă Muzeul de istorie de aici, mai ales că am înțeles că au cea mai mare colecție de ouă pictate pentru Paște din Bulgaria. Ei au dorit să demonstreze că tradiția nu a murit și că este un obicei frumos, așa că au ridicat acest lucru la rang de mândrie. În preajma Paștelui aici devine o adevărată paradă a ouălelor vopsite prin oraș.

De reținut în pe aici circulă un mic trenuleț cu aburi care reprezintă atracția zonei! Trenulețul pornește din orașul Septemvrii și trece și prin Velingrad, oferindu-le călătorilor cea mai faină panorama a văii tracice unde se află orașul. De aici călătoria cu trenul cu aburi poate să continue către Dobrinishte și Bansko. În acest moment sunt 3 trenuri pe zi care circulă pe această rută (Septembri - Bansko). Orele și tarifele se pot verifica pe BDZ. (Cfr-ul bulgăresc)
V-am tot povestit despre oraș și despre împrejurimi, dar am uitat să precizez alt lucru ce m-a impresionat și anume cele câteva hoteluri faine din zonă. După cum spuneam zona e căutată de turiști petru tratament și din fericire nu doar de bulgari, astfel zona s-a mai dezvoltat având hoteluri faine unde vă puteți caza și unde prețurile de la recepție nu vă vor cauza un atac de cord.
Un restaurant tradițional bulgăresc.
Piscină cu apă termală
Saună - aburi și relaxare!
Unele hoteluri au profitat de moștenirea culturală a zonei și au făcut SPA-ul în stil vechi ca să le reamintească clienților că romanii au fost cei care au descoperit izvoarele.
Partea faină este că se poate face baie aici până toamna târziu.
Partea mai puțin bună pentru noi este că e atât de departe de România încât nu putem pune de o escapadă de weekend. Dar un weekend prelungit cred că se acceptă.
Puțin răsfăț?
oază de relaxare
Îmi place că au făcut stațiunea în așa fel încât să poată profita de fluxul de turiști în toate cele 3 anotimpuri când drumurile nu sunt o problemă. Asta fiindcă iarna zăpezile mari îngreunează drumul până aici.
Urme lăsate de otomani.

Comments

Popular posts from this blog

Orasul Targoviste Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

De vizitat in zona Veliko Tarnovo - Bulgaria