Biserica Ruseasca Shipka Kazanlak Bulgaria

Ultimul obiectiv care ne rămăsese de vizitat din Valea Trandafirilor era frumoasa biserică rusească din sătucul Shipka. Trecusem pe lângă ea de nenumărate ori dar niciodată nu apucasem să oprim, mai ales că mai trecusem pe aici și cu ai mei părinți, apoi cu alți amici în drum spre Stara Zagora. Așa că se pare că a 3-a oară a fost cu noroc. Deși ne-am învârtit ceva și de această dată până să găsim exact drumul către biserică. Mai ales că prin micul sat nu prea există indicatoare care să te îndrume. Dar dacă ai instincte bune atunci poți ajunge acolo fără probleme, dacă nu sigur vei găsi destule băbuțe la poartă care să te îndrume către *țărkva* cum se numește biserica în limba bulgară.

Biserica rusească din Shipka portă numele de *Nașterea lui Hristos* doar că în timp s-a înrădăcinat denumirea de *Biserica rusească Shipka*. Mănăstirea este construită în stilul rusesc - ortodox al secolului 17. Biserica a fost ridicată în memoria ostașilor căzuți la datorie în urma razboiului Ruso-Turc din 1877-1878. Lucrările la biserică au început în anul 1885 și au fost terminate abia în 1902. Lucrarea a fost finalizată repede datorită darurilor bănoase primite din Rusia dar și din Bulgaria. Inițiativa de a construi această imensitate de biserică îi aparține Contelui (Graf) Ignatiev un general rus ce se afla în Bulgaria pe post de diplomat.
Ca să ajungem sus la bisericuță aveam de mers printr-un fel de parc și ca de obicei în Bulgaria aveam un set de scări în față ce trebuia escaladat. Mi-a plăcut că parcul era plin de băncuțe, mai ales dacă te apuca lenea pe undeva pe traseu.
Așa arata biserica văzută de pe scări. Mult mai grandioasă și impresionantă față de ceea ce admirasem atâta timp de la distanță. Mai ales că urcând pe scări ne mai ascundeam sub umbra copacilor. 
Un lucru ce te impresionează în ceea ce privește această construcție imensă sunt clopotele, unele ajungând să cântărească chiar 12 tone (bucata!). Trebuie menționat că biserica a fost inaugurată chiar la aniversarea de 25 de ani a Bătăliei de la Shipka. Inițial mănăstirea a fost proprietate rusească, dar în anul 1934 a fost donată Guvernului Socialist Bulgăresc. În 1970 catedrala a fost declarată monument istoric. 
Întregul complex este format din biserică, corpul mănăstiresc unde locuiesc preoții, un fel de adăpost pentru pelerini și un mic seminar teologic. Biserica are un dom central și alte patru domuri mai mici, în vârful cărora tronează cruci de diverse forme. De asemenea se poate observa încă de la depărtare clopotnița înaltă de 53 de metri, cu cele 17 clopote ale ei. 
Se pare că rușii nu s-au sfiit să aurească turlele. 
loc de odihnă și în spate suvenirurile bisericești. Se pare că erau la mare căutare că mai toate grupurile se opreau întâi acolo și abia apoi mergeau și către biserică.
Biserica a fost pictată în interior de două ori, prima dată în anul 1902, iar a doua oară în anii 1957-1959. Ce este frumos de observat este că printre scenele tradiționale bulgărești și balcanice – portrete istorice, se află diverse instantanee ce duc cu gândul la istoria Bulgariei și istoria Rusiei și care evidențiază restaurarea unității dintre cele două lumi slave. Dintre portretele celebre ce se pot admira în biserică nu lipsesc și creatorii alfabetului, adică frații Chiril și Metodie și ucenicii lor Naum Ohridski, Kliment Ohridski, Sava, Gorazd și Anghelarie.
Privire din laterală.
Pe alocuri se vede din păcate că biserica mai are nevoie de un mic ajutor pentru reparațiile exterioare până acum concentrându-se foarte mult pe frescele din interior. Oricum, privită de jos.. clădirea asta imensă te face să te simți mic și să te simți mai departe de Bulgaria.
Aici este locul unde se află un fel de pomenire a celor care și-au dat viața în lupta de la Shipka, mai precis aici se află 34 de plăcuțe de marmură cu numele celor 8,491 de generali, soldați și mai ales voluntari. 
Multe detalii. O lucrare ce a necesitat multă migală acum vreo 100 de ani. 
Micul părculeț din spatele bisericii. 
Cu multe alei faine pe unde să te poți plimba într-o după amiază călduroasă.
Pe laterala din stânga.
Pe dreapta, locul cu numele celor căzuți la datorie. 

Comments

Larisa said…
Un loc tare fain. Iar gradina chiar pare un loc ideal pentru a petrece o zi calduroasa de vara. Frumoase poze!
Liliana said…
Yay, ce faină e! Cât trăiești, ai să mă tot înnebunești cu Bulgaria, așa-i?
@Larisa - da a fost tare frumos! Păcat că pe noi ne-a cam gonit ploaia din zonă. Că se puseseră niște nori mari fix deasupra bisericii. Dar tare bine ne-am simțit acolo deși era cam greu pe dinauntru să admirăm ceva.

@Liliana - Promit să tot încerc! Trebuie să te convertesc eu cumva! Nu-i așa? Plus că dacă pe aici îmi petrec mult timp, e păcat să nu vă zic și vouă câte ceva, nu?
Si mie mi-ai smuls o exclamatie de admiratie!
Un loc tare fain iar biserica este o edevarata bijuterie!
Am fost acum in iulie in vacanta in Grecia si, trecand prin Bulgaria, am gasit-o parca mai frumoasa, mai ingrijita si mai curata ca acum doi ani. Poate chiar a facut progrese sau o vad eu cu ochi mai ingaduitori poate si datorita articolelor tale.