Festivalul Trandafirilor Kazanlak Enina Bulgaria

Trandafirul este un simbol puternic încă din vremuri străvechi, la început un simbol păgân care a fost mai apoi adoptat și de creștini. Cunoscut drept floarea iubirii, acesta are o poveste mult mai lungă în spate, de exemplu reprezintă și sângele, moartea și viața, uneori chiar și renașterea.

O legendă grecească povestește că trandafirul ar fi fost numit și considerat încă de la început drept cea mai frumoasă floare. Se spune că zeița florilor, și anume  Chloris, ar fi creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, care îi fusese tare dragă dorind să o păstreze aproape și dorind să creeze ceva unic. Tocmai din acest motiv, a făcut o mică întrunire cu mai mulți zei convingându-i pe aceștia să doneze viitoarei flori câte ceva din artributele care îi făceau mai deosebiți. A început zeul vinului, Dyonissos care i-a dăruit parfumul amețitor, apoi au venit cele trei grații care i-au dat stralucirea, veselia și farmecul,  apoi Zephyr, vântul primăvăratic, a dat la o parte norii pentru ca Apollo să lumineze si să ajute la înflorirea trandafirilor . La urma a venit și rândul lui Ares, zeul războiului, care a dăruit spinii, motivând că floarea trebuie să-și apere frumusețea.

Anumite surse spun că responsabil cu aducerea trandafirului în Europa ar fi nimeni altul decât Alexandru cel Mare, care, după un război în Persia, a adus cu el nenumărate comori, printre care și trandafirul. Herodot este însă spune că nu Alexandru cel Mare a fost cel care a adus trandafirul în Balcani ci Midas, regele mitic, care ar fi adus floarea pe pământ grecesc.
Dar să lăsăm istoria deoparte și să ne întoarcem la al nostru festival. Culesul trandafirilor era programat să înceapă la ora 10 fix în plantația de lângă satul nostru (Enina), adică undeva între Kazanlâk și Enina unde erau mulți trandafiri ce așteptau cuminți să fie aleși. 
În fiecare weekend, începând cu 24 mai (Ziua alfabetului chirilic) timp de o lună, acest cules al trandafirilor în spirit turistic are loc în fiecare duminică, începând cu ora 10, doar că de fiecare dată în alt sat și în altă crescătorie/plantație. Nu știu însă dacă spectacolul este la fel în fiecare weekend sau dacă e mai maiestuos în primul weekend din iunie. Ideea e că dacă ajungeți în iunie în Valea Trandafirilor, e păcat să nu asistați la culesul lor. 
Țin să precizez că am stat ceva la coadă la intrarea în Distilerie cum văd că numeau ei zona. Ei bine, un nene polițai (sau mai mulți) ședeau bine mersi în mijlocul drumului și opreau toate mașinile care veneau din direcția Enina, fix la intrarea către tufele de trandafiri. Ni s-a spus să stăm cuminți că vom trece și noi imediat ce trece coloana oficială și președintele. Nu m-am lămurit eu dacă era vorba de președintele țării, dar în schimb erau așa de multe mașini de CD pe aici, că aveai impresia că mai toate ambasadele își mutaseră sediul în micul oraș Kazanlâk. 
Ce mi-a plăcut a fost că spectacolul a început la 10 fix! chiar dacă oficialitățile încă se foiau, oamenii s-au pus pe dansat. Au început întâi cei mici să danseze cu coșulețele de trandafiri, în timp ce oamenii mari și puștanii își așteptau cuminți intrarea în scenă. 
Se vede ce frumos erau aranjați cu toții nu? Uimitor a fost numărul mare de oameni care au contribuit la spectacol. Ce-i drept se așteptau la mulți turiști și nu au dorit să fie prea puțini. 
Cei mici au încins atmosfera pe acolo încât jandarmii cu greu au stăpânit mulțimea să nu intre în horă, mai ales că nu era încă momentul. 
Ghirlande de trandafiri de vânzareee aveeeeem! Din fericire cei din imagini nu făceau așa. Chiar m-a distrat că bietul băiat doar stătea pe margine și era asaltat de fete care doreau să achiziționeze ghirlande. Prețul lor era între 2 și 5 leva am impresia, în funcție de cât de mare și de stufoasă este ghirlanda. Știți ce succes nebun au avut? Băieții care la început erau îngropați în flori, nu mai aveau ce vinde după nici o oră! 
Cei mici se pregăteau de final. 
Fetele de pe margine erau în atenția tuturor fotografilor, mai ales a asiaticilor! Mi s-a părut incredibil cât de mult asiatici cu ochii mici am văzut pe acolo. Nu știu din păcate ce nații erau, dar unde întorceai capul hop și ei intrau în cadru. 
Dacă vă uitați cu atenție în spatele puștilor se pot vedea multe autocare. Ei bine, alea sunt doar o parte din flota de autocare ce adusese turiștii din Sofia (cei mai mulți). Probabil așa ajunseseră și asiaticii în zonă, cu diversele tururi organizate. Zic asta pentru că am văzut mulți ghizi ca în Grecia și Turcia fluturând stegulețul și povestind diverse lucruri. 
Spre finalul spectacolului celor mici, fetele au început să vină spre noi, jandarmii au lăsat cireada de fotografi să se apropie de ele și să se înroleze în horă. 
alte coșulețe cu ghirlande de trandafiri
mulți flăcăi așteptând momentul să se prindă în horă
costumele tare frumos brodate. Perfect întreținute. 
Frumușei foc și zâmbăreți! Bulgarii pe de o parte te întâmpinau și te duceau printre trandafiri, pe altă parte dansau, chiuiau, se bucurau ca la nuntă. Eu am fugit în plantația de trandafiri imediat ce ni s-a permis acest lucru. În schimb fetele au stat pe margine și s-au bucurat de alte spectacole, au fost îmbiate la un pahar de țuică (rachie) de către un grup de moșulici.  
Probabil asta este singurul lucru pe care aș putea sa-l comentez în legătură cu organizarea, că au avut loc simultan spectacole și în tufele de trandafiri dar și hore, degustări, am înțeles că erau și banițe pe acolo. Eh.. la anul o să încerc să mă tai pe din două și să văd ambele!
După cum ziceam, că micuții ne-au condus în tufele de trandafiri și s-au pus pe cules. Și imediat ce vedeau un aparat foto erau mândri să stea la poze. Fetele uneori te luau de mânuță și te puneau și pe tine să culegi, ca să simți trandafirul în mânuță. 
Da, era plin de fete. Cred că ele erau mai vrednice. Băieții s-au cam sustras de la cules. Erau cam scumpi la vedere printre trandafiri. 
Ce nu mă încânta în mod deosebit era faptul că uneori când se adunau mulți străini în zonă, din dorința de a face spectacol aruncau de zor cu petalele în aer. Și uite așa se iroseau multe petale faine. Că nu cred că le mai aduna careva de pe jos apoi. Mai ales după ce le mai și călcam noi în picioare.
Procedeul culesului. 
hai să umplem coșulețul! 
Urât era că mulți asiatici veniseră (sau primiseră că nu m-am dumirit) niște plăsuțe în care străngeau trandafirii pentru uz personal. Asta a fost o chestie pe care nu am putut să o înțeleg, de ce dorința de a vandaliza locul când noi eram invitați ca oaspeți și observatori. 
Verde și roz cât vezi cu ochii, nu-i așa că nu îți mai venea să pleci de acolo? Peisajul era de vis. Chiar cred că este o plăcere să lucrezi în această imensă grădină de trandafiri! 
Puțin spectacol. În spate se poate vedea și turma de oameni.
Mai dorește cineva ghirlande?
Superba zona a plantației de trandafiri! 
Stând puțin la poză cu fetele. 
Și cei mici erau gătiți de sărbătoare!
Și pentru că am găsit între timp și 2 foto reportaje - mai reale cu acest cules al trandafirilor, m-am gândit că vă vor place. Mai ales că pozele sunt făcute cu oamenii locului, care asta fac în fiecare vară, trezindu-se de cu dimineață pentru a strânge florile de trandafiri de pe plantație. Oameni ce nu țin cont de vreme, când trebuie adunată recolta, dar care se roagă în timpul anului să plouă dar fără gheață, să fie cald, dar nu foarte cald încât să se sufoce plantele. 

Fotoreportaj 1 (zona Pavel Banya)
Fotoreportaj 2 (zona Kazanlâk)

Comments

Foarte frumos si interesant! Am aflat lucruri foarte interesante despre Bulgaria de pe blogul tau, vad deja intr-o lumina mai favorabila aceasta tara, tre' sa recunosc! :-)
Ana Maria said…
Un festival deosebit! Felicitari pt postare!
Ioana said…
Yeeeeeeeeeeeey!
Trandafiri! :D
ce poze frumoase! ai fost norocoasa sa ajungi la o sarbatoare de a lor, fiind in vacanta!
@Vulpita - Asta si imi doresc. Sa va arat ca dincolo de Dunare sunt oameni ca noi, cu obiceiuri la fel de faine si foarte primitori. Iti e mai mare dragul sa ii descoperi si pe ei. Mai ales ca te fac sa te simti atat de bine ca turist! Inca imi aduc aminte cu drag ca de fiecare data cand intrebam ceva primeam un raspuns documentat si kilometric.

@Ana - Sper sa ajungi si tu pe acolo! Sigur ti-ar face mare placere!

@Ioana - asteptam si pozele tale, nu?

@Alicee - In vacanta? Chiar nu eram.. in mod normal era plina sesiune + munca. Dar am avut bafta că pe 4 iunie a fost zi liberă. Așa că am avut la dispoziție 3 zile.
Petre said…
Pentru cei care vor sa faca dulceata de trandafiri pot achizitiona trandafiri "Rosa Damascena Trigintipetala" ( trandafirul Kazanlak) de la http://www.famousroses.eu/