Monumentul Buzdludzha Kazanlak

După o lungă urcare pe deal, am ajuns și sus la ozn - Buzdludhza sau cum vreți să numiți mastodontul de clădire. Partea faină este că am avut parte și de un apus de vis pe acolo, cu peisaje schimbătoare, mai ales că erau câțiva norișori și razele calde ale soarelui evadau printre ei. Așa că aveam comunismul într-o parte și libertatea în alta. 

Așa că și dacă nu vă pasionează să vedeți ce este în clădire sau să o admirați îndeaproape, tot merită efortul a ajunge acolo pentru peisaj. Așa că nu ezitați dacă aveți ocazia, mai ales către apus! Deși poate ar fi interesant și un răsărit acolo sus. Cu siguranță nu va fi necesar să împărțiți priveliștea cu nimeni. 
Privind spre Kazanlâk.
La intrare în clădire - scrisul din partea stângă
și rămășitele de cuvinte din partea dreaptă.
Soarele jucându-se cu minunatele dealuri din zonă. 
Micul Matiz viteaz de care vă povesteam. Apropo, aici la monument ne-am revăzut again cu Ioana de la Viajoa. Chiar ne întrebam la un moment dat cine pe cine urmărește. 
Noi susțineam că ei ne urmăresc pe noi. Iar noi urmam doar vremea bună. Unde era soare și frumos fugeam și noi, mai ales că în acel weekend s-au perindat niște norișori în zonă. 
Din păcate Buzdludzha a ajuns o adevărată epavă, precum cea de la Costinești. Apa se scurge prin orice crăpătură, în interior scările nu par să mai reziste mult timp, pereții de scorojesc încet, dar sigur. E puțin dezolant să vezi cât de mult a dăunat nepăsarea. 
Mai ales că zona are potențial. Cred că s-ar putea profita de pe urma monumentului, mai ales dacă ar fi frumos restaurat acum până are totuși structura stabilă (sau cel puțin așa pare). Mi-ar fi plăcut și pe net să pot să găsesc mai multe informații dar se pare că bulgarii și pe limba lor au fost săraci în informații în ceea ce privește farfuria plină de crăpături. 
Sfatul meu pentru cei interesati este să nu mai aștepte foarte mult, mai ales că datorită ploilor, ninsorilor și probabil și din cauza oamenilor, monumentul nu cred că o mai duce mult, maxim câțiva anișori. Așa că mai bine mergeți acum dacă cumva aveți drum în zonă, fie spre Grecia, fie spre Turcia. 
O stea *comunistă* new age. 
Pe aici cred că ar fi interesant de revenit iarna cu o sanie, nu-i așa? 
Buzdludhza și imensitatea verde. 
Mi s-a spus că zona asta e superbă în iunie și iarna sub zăpezi așa cum am văzut la fotograful bulgar Evgeni Dinev. O galeri foto de iarna găsiți aici
Proletari din toate țările, uniți-vă! 
Mizeria din interior. Dacă doar prin exterior te năpădea melancolia.. în interior era trist rău. Nu că regret comunismul, dar e păcat că o clădire care a costat enorm cândva ajunge să se prăvălească la vale. Mai ales că încă se poate reface. 
Watch your head! picăturile te loveau cu ceva viteză pe acolo. Noi nu am intrat toate în ciupercuță. O parte din grup a decis că mai bine stă cuminte pe afară, pe când cealaltă jumătate murea de curiozitate să cerceteze fiecare colțisor din interior, chiar dacă intrarea era de-a dreptul scoasă dintr-un film horror. Dar după ce ajungeai sus îți mai revenea inima la loc!
Tribunele din interior. Acum liniștea și ecoul domnesc aici. 
Rox explorând mozaicul de pe perete. A fost o muncă migăloasă și epuzantă cred. Mai ales că tot peretele sălii avea astfel de desene pe el. Și e fain că fiindcă au fost făcute așa, au rezistat până azi și nu au reprezentat o tentație pentru hoți.
Către exterior, afară din rotondă
Bucurându-ne de panorama de 360 de grade
Poate data viitoare am să am și mai mult timp pentru a explora zona. Mai ales că dealurile de aici par interesante. Și tot nu am făcut niciun traseu prin munții Balcani. 
Rămășite pe exterior
Urme ale unei culturi ce a tronat în Balcani. 
Ce nu face omul pentru o poză bună! Sacrifică și hainele, doar să iasă floricica așa cum trebuie în poză! Mai ales că era tocmai la apus când lumina era excelentă. 

Comments

Roxana said…
Foarte faina zona si intr-adevar detaliile ramase inauntrul OZN-ului sunt superbe! Insa daca toti vor lua cate o bucatica amintire... nu va mai ramane nimic decat in poze.
Vlad said…
Extraordinar monumentul. Comunistii astia aveau ceva lipsa la tartacuta, dar au lasat ceva in urma (bun/rau... nu comentez).

Arata genial... Multumesc pentru poze si pentru link.
Liliana said…
Ce tari îs monumentele astea comuniste şi părăsite ...
ce frumoase sunt picturile alea, poza cu tipa si peretele face toti banii!
@Roxana - Da stiu. Apropo ai vazut pozele de iarna? Atunci e si mai fain!

@Vlad - Da, chiar super. Si cred ca s-ar putea scoate ceva bani si de acolo daca l-ar restaura. Ramane de vazut cat de antrepenori sunt comunistii de acum :)

@Liliana - :) Chiar tari si prin Bg vad ca sunt din plin. Sunt curioasa ce mai descopar.

@Da, peretii erau de vis. Pacat ca in anumite locuri niste oameni fara creier au tinut mortis sa sparga mozaicul..