Mormantul trac Kazanlak Bulgaria

Mormântul trac dela Kazanlâk este destul de cunoscut, mai ales că face parte din lista celor 100 de obiective pe care trebuie să le vedeți în Bulgaria. Pentru cine nu o știe deja - 100 tourist sites of Bulgaria. Mormântul este pe locul 91 în listă. 

Mormântul trac din Kazanlâk se află în cel mai mare parc al orașului, și anume Parcul Tyulbeto. De reținut este că în parc se poate admira pe dinafara adevăratul mormânt și se poate vizita pe interior copia mormântuui (confecționată în scopuri turistice) care se află la câțiva metri mai încolo. În copie se pot vedea perfect gravurile din interior, doar că spațiul poate deveni puțin cam strâmt dacă nenea de la intrare nu are grijă să nu se năpustească mulți odată. 

Biletul de vizitare este de 3 leva pentru adulți și de 1 leva pentru studenți. Dacă aveți carduri de student e bine să le arătați pe la monumente, atfel fiind mai dificil să obțineți o reducere. Zic asta pentru că dacă mergeți la mai multe monumente într-o zi.. se adună taxele. 
Mormântul a fost descoperit în jurul datei de 14 aprilie 1944 când niște soldați au descoperit întâmplător ruinele săpând într-o movilă. Movila avea un aspect tare natural, părând un mic dâmb cu o înălțime de 7 metri și un diametru de 40 de metri. Curiozitate i-a făcut pe soldați să continue să sape până au ajuns în micul hol ce duce spre mormânt. În acel moment și-au dat seama că au decoperit ceva important și au chemat un arheolog în zonă să cerceteze. 
Probabil a fost destul de deteriorat încă de atunci încât bulgarii au decis că decât să se strice de tot mai bine se chinuie să facă o copie pe care turiștii să o poată vizita și atinge în voie. Și cred că a fost o gândire bună. Astfel istoria este și mai bine păstrată. 
Semnul care ne indica că suntem pe drumul cel bun. 
Hoarda de turiști asiatici care se împingeau să intre. 
Movile asemănătoare cu cele zona Valea Trandafirilor s-au găsit și prin Tracia, prin sudul Rusiei și prin Asia Minor. Mormântul, sau mai bine zis construcția era alcătuită din camera mortuară ce avea o formă sferică, precum un dom și un coridor ce făcea legătura între cameră și exterior. Mormântul este acoperit de un înveliș de bolovani, cel mai bine văzându-se acest lucru la intrarea în dromos, unde se pot vedea 2 ziduri paralele având o formă dreptunghiulară și o înălțime de 2.60 m și o lățime de 1.80m. Mormântul este construit din cărămizi. 
intrarea în mormânt.
superba cupolă tracă. 
unul din simbolurile Bulgariei, pe lângă trandafir. 
În încăperea mortuară s-au găsit rămășițe ale unui cuplu, bărbat și femeie, iar pe holul ce ducea spre cameră s-au găsit oase de cal, probabil al familie. În acele vremuri de obicei bărbații erau îngropați alături de lucrurile lor prețioase, printre care și cea mai iubită nevastă (dacă aveau mai multe) chiar dacă aceasta era încă în viață + diverse vietăți din ograda proprie. Săpăturile arheologice au relevat că lângă ei erau îngropate și diverse oale și vase, plus obiecte de aur. Dar se crede că acest mormânt fusese deja prădat de hoți încă din antichitate și că de aceea mai erau așa puține lucruri rămase. 

Comments