Morminte ale tracilor din zona Kazanlak Bulgaria

În zona Shipka - Kazanlâk, chiar pe câmpul dintre cele două locații se află o mulțime de morminte trace. Am înțeles că deja au descoperit vreo 10-11 și că încă mai sunt câteva movile ce trebuiesc investigate, dar care nu se pot face acum din lipsă de fonduri din păcate.

Așa că după ce am asistat la culesul trandafirilor și după ce am fost și pe la mormântul trac din Kazanlâk am fugit pe câmpurile verzi în căutare de movile ce ascund o bucățică de istorie. Noi observasem unele movile încă de când ajunsesem în Valea Trandafirilor așa că era momentul oportun să le investigăm.

Ce mi-a plăcut la nebunie a fost faptul că au investit mult în movilele dezgropate, în sensul că pe lângă săpăturile arheologice au făcut și drum până la ele în mijlocul drumului. Și drumul era tare bine făcut. Să mai spun că aveau și parcare ca să aibă turiștii unde lăsa mașina în mod civilizat? Precizez.. eram în plin câmp.

Ghidul de la primul mormânt îi zisese prietenei mele Alina *Voi care ați avut traci din plin pe teritoriul României câte morminte ați descoperit până acum?*. Asta după ce ne informase câte morminte sunt doar în Valea Trandafirilor, dar pentre care încă nu sunt fonduri. Nu știu ce a răspuns prietena mea, dar atunci mi-am dat seama că la noi nu s-au agitat autoritățile prea mult în găsirea și cercetarea movilelor.

Un aspect foarte important este ca movilele, respectiv mormintele se pot vizita doar între orele 9 și 17. În rest sunt închise. Intrarea costă 1 leva pentru studenți (acceptă cardurile internaționale de student) și 3 leva pentru adulți. Și din păcate nu ai voie să faci poze. 
Pe drum spre prima movilă care se afla cam la 10 km de Kazanlâk.
Înaintând prin câmpul verde către destinație, mai precis către Mormântul Trac Ostrusha. 
Panorama era incredibilă în regiune. Clar luna iunie este cel mai bun moment pentru cineva să viziteze Valea Trandafirilor. Verdele acesta ne-a binespus pe toată durata drumului. Mai că îți venea să te așezi in iarbă și să privești cum umbrele norilor dansau pe vârful munților Balcani. 
Un strop de culoare în lanul de verdeață
Parcarea de care vă povesteam. Destul loc cât să încapă mai mulți turiști sau eventualele autocare ale unor grupuri organizate. E frumos că totul a fost gândit în scop turistic. 
După ce am ajuns la Ostrusha, grupul nostru s-a spart în 2. Două dintre noi s-au dus să înconjoare movila încercând gă găsească intrarea, iar eu și încă o amică am decis să cel mai fain ar fi să escaladăm movila întâi și abia apoi să mergem spre intrare. Mai ales că poteca spre vârf era deja bătătorită. 
Peisajul de sus era tare fain. Și chiar lângă movila noastră mai era una micuța și nebăgată în seamă. Și cum plouase cu o zi în urmă, nu prea ne-am dorit să mergem până acolo prin noroi. Așa că ne-am mulțumit doar să admirăm de la distanță. 
Mormântul datează din secolul IV înainte de Hristos. În total sunt, sau mai bine zis erau 6 camere în această movilă-mausoleu. În cea mai sudică încăpere s-au găsit rămășițe de cal. Pe acele vremuri tracii era îngropați alături de posesiunile lor de valoare, alături de animale și din păcate uneori și soțiile erau îngropate de vii alături de ei. 
Panorama de sus de pe movilă.
Ne-a fost greu să decidem să ne dăm jos.
Privind înspre Shipka. Se văd și turlele bisericii în depărtare. Un loc de vis! Mai jos o să vedeți cât s-au chinuit bulgarii să facă un fel de căsuță pentru a proteja sarcofagul trac descoperit. Afară erau 30 și ceva de grade iar în interior era numai bine încât să tot stai și să asculți povești și istorii. 
Complexul acesta, Ostrusha a fost descoperit la data de 13 martie 1993 și este o descoperire de  care arheologii din zonă sunt mândri. Tot complexul are în total 6 camere în care s-au găsit și rămășite de amfore și diverse detalii arhitecturale. Undeva în partea sudică se intră în holul central, de unde sunt 3 intrări către camerele aflate în complex. Încăperea din dreapta e făcută în plan circular cu o cupolă ce ține loc de acoperiș. Restul sunt făcute din blocuri de granit și cu un acoperiș în două straturi. Camera din sud-vestul complexului este construită cu o formă pătrățoasă și din fericire nu a fost prădată de hoți. Aici avusese loc sacrificarea calului, lucru atestat prin găsire rămășițelor și instrumentelor specifice jertfei. În cameră s-au găsit și diverse obiecte ce țin de muniția ce se afla în acele vremuri pe cal – precum un ornament stilizat în formă de bardă, capul unui grifon și arginți, toate obiectele frumos împodobite cu ornamente animale și florale. 
Pe o fundație mai înaltă, fix în mijloc se află sarcofagul unde este mormântul propriu-zis, al cărui pereți sunt foarte bine lucrați și pe interior și pe exterior. Camera însăși este sculptată dintr-un mare bloc de granit, care cântărește în condiții normale în jur de 40 de tone și acest bloc de granit a fost adus de la o carieră din părțile nordice ale munților Sredna Gora. Lipit de peretele nordic este modelat un pat, pe verticală având niște formațiuni ce seamănă cu niște picioare. Astăzi acest pat este acoperit cu niște stinghii de lemn pentru a putea admira frumusețea tavanului. Tavanul este probabil piesa care s-a păstrat cel mai bine din complex. 

Tavanul este cu adevărat interesant de analizat, în centru fiind un mare cerc – un fel de disc solar, care este determinat de cele două pătrate înscrise în el, și în jurul lor în toate direcțiile se află 38 de dreptunghiuri de tip casetă cu picturi. Din păcate doar câteva mai au încă pictura intactă în mare măsură. Și dintre ele doar un singur cadran are în acest moment imaginea cât de cât clară încât să se distingă chipul unei femei din acele vremuri, cu părul scurt și castaniu, cu cercei și colier de aur. Restul scenelor mitologice și portretelor sunt vizibile doar într-o mică măsură. Din păcate cândva în secolul 4, înainte de Christos, acest complex a fost jefuit de pre-creștini și se presupune că datorită faptului că ei erau păgâni, de aceea au distrus o parte din frescele aflate în mormânt. 
Ne-a plăcut tare mult la primul mormânt, mai ales că am avut 2 ghizi faini pe acolo. Ne-a făcut mare plăcere să stăm cu ei la palavre. Dar fiind spre final de program am decis să fugim 
O hartă a mormintelor descoperite în prezent și orele de funcționare. Aici eram deja la cel de al doilea momânt, numit Golyamata Kosmatka. Un loc chiar și mai frumos făcut decât mormântul precedent. O intrare interesantă. 
Movila Kosmatkata a fost descoperită cândva prin 2004. Atunci arheologii au văzut cu templul/mormântul din interior datează din secolul 5 înainte de Hristos. Inscripțiile și ornamentele colorate din interiorul camerei de marmură simbolizează cele patru puncte cardinale și trecerea timpului. În mormânt au fost descoperite următoarele – coroana din aur a conducătorului, un potir aurit din care se bea vinul, și diverse alte accesorii de luptă precum scuturi, un fel de cotiere și genunchiere. Mormântul constă din un mare coridor, și camera unde se află mormântul, o cameră cu formă circulară și cu tavan înalt și cu două uși foarte mari din marmură. Datorită unor descoperiri, precum o cască cu numele de Seuthes, se crede ca aici în zonă a fost îngropat Seuthes al III-lea, conducătorul trac al Regatului Odris. În mormânt nu s-au găsit din păcate rămășite care să dovedească acest lucru. 

Comments

Mira said…
Interesant reportajul, mi-a plăcut mult. Iar fotografiile sunt minunate, Dia. O zonă superbă, verdele ăla e ameţitor. Şi chiar ai putut să mai pleci de acolo ? :D
Doina said…
Dragut articolul tau si plin de informatii nestiute de mine pana acu, apropo pozele sunt geniale