Casa lui Hristo Botev Kalofer

Vara trecută pe la mijlocul lui iulie am fugit un weekend din Sofia. Am vizitat orasele Kalofer si Karlovo. Ambele orasele revolutionare, unde s-au nascut mari personalitati ale istoriei Bulgariei, Hristo Botev in Kalofer si Vasil Levski (Apostolul) in Karlovo.  După ce învățasem despre Botev în facultate, normal că am vrut să îi vizitez orășelul, mai ales că ultimii ani de viață el îi petrecuse în România, mai precis la Brăila printre alți bulgari fugari. 

Casa și muzeul se află într-un părculeț verde și îngrijit numit *Grădina lui Botev*. 
Lângă mica căsuță acum se află un muzeu. Aceasta este intrarea în sala de expoziție. Taxa de vizitare este de 1 leva pentru studenți și 3 leva pentru adulti.
Muzeul este construit chiar lângă ultima casă a familiei Botev. Complexul este situat foarte aproape de centrul orașului, în centrul parcului *Grădina lui Botev*. Din păcate nu sunt indicatoare către parc dar oricine vă poate îndruma către locație. În părculeț găsiți casa memorială a lui Botev, o sală de expoziție, bustul lui Botev și o statuie cu Ivanka Boteva, mama autorului.
Foarte important este faptul că Botev ținea enorm la casa aceasta, deși nu este casa în care s-a născut, ci doar casa în care și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei. Asta este casa în care s-a întors după ce și-a finalizat studiile la Odessa.
În această casă și-a citit prima opera publicată, mai precis este vorba de povestea *Maica mea* ce a apărut în ziarul *Gaida* al lui Slaveikov. Din păcate casa a fost distrusă în timpul războiului Ruso-Turc din 1877. Dar din fericire oamenii din Kalofer nu erau pregătiți să renunțe la moștenirea lor culturală așa ușor așa că au pus umărul la treabă și au reconstruit casa memorială. Casa a fost deschisă publicului pe post de muzeu la data de 2 iunie 1944.
Mica căsuță a lui Botev.
Interiorul bucătăriei.
Casa privită dinspre muzeu. Pe cât de cald era afară în acel weekend, pe atît de plăcut a fost să zăbovesc în casa răcoroasă a lui Hristo Botev.
La expoziție puteți vedea poze din viața lui Botev, obiecte ce au aparținut poetului precum ceasul său de buzunar sau diverse accesorii de pe biroul său. Puteți admira și presa unde Botev a printat unele exemplare din ziarul său *Zname* (Steagul).
Frumos este că la expoziție puteți vedea și o macheta a vaporului Radetzki pe care a călătorit Botev în drumul lui spre Bulgaria. 
Interiorul casei - bucătăria
Cealaltă parte a bucătăriei, locul unde femeile stăteau și torceau. 
Camera de zi a lui Botev, de unde a scris poezii.
Camera de zi - 2
Un fel de sufragerie a acelor vremuri.

Comments

Danut said…
Arata destul de bine si este intretinuta