Cel mai ieftin mod de a vizita Germania

Dacă nu vrei și nu poți închiria o mașină prin Germania, cel mai ieftin mod de a te deplasa este aparent FLIXBUS. Este o firma nemteasca care funcționează în stilul Uber - adică șoferii și autobuzele nu sunt deținute de ei. Flixbus a pus la bătaie aplicația prin care rezervi, primești biletul și vezi autobuzul și a obligat firmele regionale de transport să îndeplinească anumite condiții ca să devină autobuz Flixbus. 

Ce ne-a încântat pe noi foarte tare este că prețurile sunt extraordinar de bune dacă rezervi cu vreo 2-3 săptămani înainte de plecare (cum a fost cazul nostru). Tot turul nostru de 8 zile prin Germania și Franța ne-a costat doar 200 Euro pentru 2 persoane. 

Autobuzele sunt toate dotate cu 1 priză la fiecare rând de scaune, mufe usb, internet Wifi (ăsta recunosc că mergea mai prost în unele autobuze) și o toaletă curată și funcțională - mai ales că auobuzele astea nu fac pauze, opresc strict unde au stație pentru 10 sau maxim 15 minute.Pe noi prizele ne-au ajutat enorm, fiind mereu pe fugă dintr-un oraș în altul.. a fost tare util să avem unde să ne încărcăm telefoanele.
Am întâlnit și autobuze cu etaj ce făceau Flixbus. Cel mai des cele cu etaj mergeau pe o rută enorm de lungă. Ce ne-a uimit e ca erau autobuze din Italia care ajungeau până prin Frankfurt și cred ca aveau capătul prin Olanda. Haios e că mereu șoferii știu doar limba lor. Așa că dacă firma care operează transportul e din Italia.. good luck! Te vei certa cu șoferii în italiană. 

Cel puțin așa am pățit noi cu prima cursă, fiind novici în ale Flixbusului, am văzut că în parcarea de la aeroportul din Frankfurt de unde trebuia să plecăm ajunsese un autobuz operat de Italieni (al nostru trebuia să fie nemțesc) dar pe care scria Karlsruhe. Și ne-am dus grămadă la el să ne urcăm crezând că este al nostru. 

Când vrei să urci în autobuz, trebuie să scoți aplicația și să dai click pe QR code-ul de mai jos (ca să devină full screen și mai ușor de scanat de către șofer). De obicei dacă este autobuzul bun, codul se scanează și i se bifează automat șoferului lista de oameni. Dacă nu e autobuzul bun.. atunci dă eroare. Și ca să ne convingă bietul om că nu suntem la el, ne-a arătat lista lui de pasageri (biletele se cumpără dând numele fiecărui pasager).


Dar cu ocazia asta am aflat exact cum funcționează aplicația. Fix sub Frankfurt Airport scrie *Route 017* număr ce va fi mereu înscripționat mare pe autobuz. Și apoi cea mai utilă opțiune este *Where is my bus* pentru că dând click pe ea, te duce pe un fel de google maps care îți arată că autobuzul tău nici măcar nu a ajuns în apropiere de aeroport (în cazul nostru). E util că poți vedea în timp real pe unde este, aplicația te anunță dacă s-a întâmplat ceva neprevăzut și autobuzul va întârzia 10-15 minute. 

Așa că dacă aveți nevoie de un transport ok și ieftin, mai ales prin Europa Centrală și de Vest momentan Flixbus pare cea mai ieftină opțiune. Ca să vă faceți o părere.. cursa de mai sus pe noi ne-a costat 16 euro, și cu trenul DB ar fi costat în jur de 40 euro.

Comments