Plaja de la Ezerets, Bulgaria

by - August 12, 2008

Undeva mai jos de Vama Veche a românilor, se află micul sătuc Ezerets. Un sătuc care nu îţi spune nimic, cu străzi care te sperie.. cu o primărie care arată conservarea locului, încât te crezi încă în perioada interbelică. Dar după ce străbaţi drumul pietruit şi prăfuit.. de vreo 2 kilometri.. ajungi aici. Ajungi pe această plajă, situată într-un mic golfuleţ.
Pe plaja în general sunt puţini oameni.. şi dacă sunt, nici măcar nu ai treabă cu ei, pentru ca golful e mare, noi suntem puţini şi fiecare îşi vede de treaba lui fără sa-i deranjeze pe ceilalţi.
Cred că una din atracţiile de pe plajă este această cazemată din timpul lui Antonescu.. care s-a păstrat surprinzator de bine, ca şi cea de pe plaja din 2 Mai de altfel.
Te chinui puţin să aduni nişte lemne, faci o vatră, faci un foc.. şi aşa te alegi şi cu un mic grătarel, iar după ce ai terminat focul poate avea şi scop ecologic, adică să te apuci să mai strângi micile mizerii de pe plaja care pot să ardă foarte bine în foc.
Primii care se trezesc dimineaţa, în afară de nebuni ca mine care păzeau răsăritul, sunt pescarii. Ei în fiecare dim în jur de 5 - 5 jumate, ies din corturi şi dau fuga pe plajă pentru a pune momelile.. şi de cele mai multe ori, până pe la 8-9 când ies din corturi cei mai leneşi ei au deja peştii prinşi şi eventual pe foc :)
Unde am stat noi, în partea stângă a cazematei erau parcate foarte multe barci pescăreşti. Dimineaţa doar veneau oamenii, în deplină linişte luau barca, mergeau în larg şi îi mai vedeai venind înapoi abia în jurul prânzului.
Răsăriturile de acolo pur şi simplu au un anumit ceva magic în ele.. deşi cam îngheţi puţin până soarele se gândeşte să apară.. dar în secundele când iese din mare, pur şi simplu uiţi de tot.
Întodeauna o zi începe cu un răsărit de soare şi un nou tu care stă acolo să-l aştepte. La fel ca şi soarele.. suntem noi în fiecare zi şi totuşi puţin schimbaţi.
Aici.. aveţi 2 panorame ale golfuleţului.. puţin mai departe de cazemată. Pentru a le vedea mari, click pe ele. Şi o chestie amuzantă este că de obicei apa este puţin mai caldă aici decât mai sus la Români. Bălăceală plăcută!
A.. şi pentru cei care doresc restaurant sau hotel, urmaţi indicatoarele din sat. Puteţi să vă bucuraţi şi de plaja liniştită şi de o masă copioasă la un restaurant.

You May Also Like

19 Comments