Plaja de la Ezerets, Bulgaria

Undeva mai jos de Vama Veche a românilor, se află micul sătuc Ezerets. Un sătuc care nu îţi spune nimic, cu străzi care te sperie.. cu o primărie care arată conservarea locului, încât te crezi încă în perioada interbelică. Dar după ce străbaţi drumul pietruit şi prăfuit.. de vreo 2 kilometri.. ajungi aici. Ajungi pe această plajă, situată într-un mic golfuleţ.
Pe plaja în general sunt puţini oameni.. şi dacă sunt, nici măcar nu ai treabă cu ei, pentru ca golful e mare, noi suntem puţini şi fiecare îşi vede de treaba lui fără sa-i deranjeze pe ceilalţi.
Cred că una din atracţiile de pe plajă este această cazemată din timpul lui Antonescu.. care s-a păstrat surprinzator de bine, ca şi cea de pe plaja din 2 Mai de altfel.
Te chinui puţin să aduni nişte lemne, faci o vatră, faci un foc.. şi aşa te alegi şi cu un mic grătarel, iar după ce ai terminat focul poate avea şi scop ecologic, adică să te apuci să mai strângi micile mizerii de pe plaja care pot să ardă foarte bine în foc.
Primii care se trezesc dimineaţa, în afară de nebuni ca mine care păzeau răsăritul, sunt pescarii. Ei în fiecare dim în jur de 5 - 5 jumate, ies din corturi şi dau fuga pe plajă pentru a pune momelile.. şi de cele mai multe ori, până pe la 8-9 când ies din corturi cei mai leneşi ei au deja peştii prinşi şi eventual pe foc :)
Unde am stat noi, în partea stângă a cazematei erau parcate foarte multe barci pescăreşti. Dimineaţa doar veneau oamenii, în deplină linişte luau barca, mergeau în larg şi îi mai vedeai venind înapoi abia în jurul prânzului.
Răsăriturile de acolo pur şi simplu au un anumit ceva magic în ele.. deşi cam îngheţi puţin până soarele se gândeşte să apară.. dar în secundele când iese din mare, pur şi simplu uiţi de tot.
Întodeauna o zi începe cu un răsărit de soare şi un nou tu care stă acolo să-l aştepte. La fel ca şi soarele.. suntem noi în fiecare zi şi totuşi puţin schimbaţi.
Aici.. aveţi 2 panorame ale golfuleţului.. puţin mai departe de cazemată. Pentru a le vedea mari, click pe ele. Şi o chestie amuzantă este că de obicei apa este puţin mai caldă aici decât mai sus la Români. Bălăceală plăcută!
A.. şi pentru cei care doresc restaurant sau hotel, urmaţi indicatoarele din sat. Puteţi să vă bucuraţi şi de plaja liniştită şi de o masă copioasă la un restaurant.

Comments

Marius Zota said…
Ceva corturi pe plaja ai vazut? Adica se preteaza locul la asa ceva?
Da, sunt multe! :D Si eu tot cu cortul am stat acolo de fiecare data! Bulgarii de prin acele zone sunt mai civilizati decat multi romanasi! A fost o adevarata placere sa impartim zona cu ei, erau atat de linistiti ca in unele momente parca nici nu existau!
Marius Zota said…
Multumesc de reply. Despre civilizatia bulgarilor stiu suficient. Am facut Bulgaria N/S si pe litoral si prin munti si E/V de nenumarate ori. Sunt de zeci de ori mai civilizati decat ai nostri. Doar cu masina inteleg ca se poate ajunge p-acolo, nu?
Din ce am inteles exista imediat ce treci Vama niste autobuze care circula prin sate. Aflu mai multe la vara cu ce se ajunge acolo, ca ma voi duce iar, de data asta fara masina.
Marius Zota said…
Am inteles. Multumesc mult pentru raspunsuri. :)
iulianteodor said…
hello!!!
cam la cati km de vama se afla plaja?
indicatoare spre satuc?apa prin satuc ?fantani? cu cortul ai stat pe plaja sau sus pe camp?
asteptand raspunsul tau i ti multumesc anticipat
@Iulian - Cred ca sunt cam 20 de km in total pana pe plaja. Problema este ca satul nu se vede de la sosea, asa ca trebuie sa mergi mai incetisor si sa ai un copilot bun care sa vada indicatorul de satuc. Indicatorul este unul micut si vara poate fi chiar ascuns de crengile pomilor. Nu stiu daca satul are apa. Noi ne aprovizionam din Shabla cu tot ce aveam nevoie. Acolo aveam supermarketuri si nu tb sa nechinuim. Mai ales daca mergi cu masina, recomand varianta asta.

Da, se poate sta cu cortul pe plaja perfect! Doar ca iti recomand sa ai niste piroane mari pt cort, pentru ca altfel nu ti se va prinde in nisip. Dar in cel mai rau caz il poti pune pe dambul de pamant de langa. Daca imi dai un mail, iti arat mai multe poze ca sa ai o idee mai buna asupra locului.
iulianteodor said…
buna!!!
sa inteleg ca ezerest este inainte de Shablasau mai bine zis trebuie sa ies de pe sosea inainte de a ajunge la Shabla.cumparaturi am inteles .ziceai ceva de terasa unde se poate servi mancare?
vreau si eu numele celor 2 localitati scrise in bulgara
i ti multumesc mult
adresa de maill iulian03@yahoo.com
ps.unde ai schimbat bani ?in ce localitate?
Marius Zota said…
Dupa ce iesi din vama vin in ordinea numerelor de pe tricou: Durankulak, Krapec, Ezerets. In zona de frontiera pe indicatoare sunt folosite si caractere latine. Dar ca idee: Дуранкулак, Крапец, Езерец, Шабла. Dupa ce vezi indicatorul de localitate, se face un drum la stanga. Acel drum duce in sat. Intri pe el si ajungi la ceea ce pare o primarie, carciuma etc (n-am stat sa analizez problema) Mergi in continuare prin dreapta ei si te duce drumul spre plaja... Shabla este dupa Ezerets. N-am mancat in sat, dar cand ajungi acolo poti intreba.
adijan said…
Hello, am citit post-ul tau despre ezeret, si ma intreb daca stii cumva as putea sa stau cu rulota acolo, pentru ca stiam ca la bulgari e interzis de campat pe plaja.(barsanadi@yahoo.com)
Până anul asta nu au fost probleme cu campatul, acum văd că a dat zelul peste ei. Din păcate nu ştiu ce să zic, dar s-ar putea să considere rulota ca un fel de cort si tot să facă puţin urât. Dar sunt campinguri în zonă. Şi la Durankulak, şi la Krapets şi la Shabla. Poate găseşti pe acolo un loc ok.
Liviu Adrian said…
Buna! am citit toate posturile cu Ezerest. Cred ca m-ai convins si chiar sambata merg pana acolo. O sa merg cu masina mea, asa ca o sa ajung relativ usor. Imi povestea cineva ca in preajma ar fi un restaurant in forma de vapor si ca acolo ar avea multe mancaruri cu carne de miel (imi place mancarea bulgareasca si mai ales carnea de miel). Sau unde imi recomanzi sa merg ca sa pot imbina cele doua lucruri: adica si plaja si un restaurant unde se mananca bine. Pentru ca nu vreau sa raman peste noapte in Bulgaria ar fi bine daca ar fi pana in Balcic. Multumesc anticipat!
Din pacate nu stiu restaurantele din zona. Nu prea am fost pe aici la restaurant. :) Dar sunt destule fainute dupa Sabla incolo. Trebuie sa gasesti ceva!
Elena said…
Buna draga Dia - reperul meu intr-ale Bulgariei minuni ;)
Ai avut ocazia sa ajungi in acest an la Ezerets? Cam care ar fi situatia campatului pe plaja - in termeni de controale, amenzi etc. Visez la o saptamana linistita cu cortul ca pe vremuri si mi-s indoita... Pana inclusiv anul trecut am avut parte de experiente pozitive, insa incepand de anul acesta m-am tot confruntat cu o serie de probleme - de la amenzi pana la hoti (cu precadere in RO). Ai putea sa-mi faci recomandare?
Cu mult drag
Buna draga Elena, multumesc de fidelitate. Din pacate si prin Bulgaria campatul devine un sport extrem in zona Durankulak - Shabla. Nu se mai poate campa incepand de anul trecut decat in locurile special amenajate sau in curtile taranilor, altfel exista riscul unei amenzi de 100 leva (50 euro) din pacate. Mare tampenie au facut si bulgarii cu treaba asta.
Ionel said…
În România e mult mai frumos.Nu știu de ce românii sunt disperați să meargă în Bulgaria.Ce,acolo umblă câinii cu covrigi în coadă?
@Ionel - este put si simplu o chestie de gust. Eu de exemplu prefer zona Ezerets - Shabla pentru ca este inca salbatica. Sunt putini oameni si nu exista riscul sa ramai cu masina pe undeva ca pe la Corbu sau grindul Chituc. Am fost si acolo, am cercetat, am dat de manele si mi-am vazut apoi de treaba. Fiecare om se simte bine intr-un anumit loc.
Corina said…
Buna,

As vrea sa merg saptamana aceasta la Ezerets cu cortul si vroiam sa stiu daca inca se mentine restrictia de campare.
De asemenea daca ai mai fost in zona din 2012 (ultima postare) as aprecia o parere actualizata
asupra zonei.

Multumesc anticipat! :)
IULIAN said…
BUNA
ATI MAI AFLAT CEVA IN LEGATURA CU PLAJA DE LA BULGARI ,,EZEREST ;SE POATE CAMPA CU RULOTA ,DORIM SA MERGEM SI NOI SAU DACA TOTUSI ESTE CEVA CAMPING IN APROPIERE .VA MULTUMESC.