Sabla Bulgaria Cadrilater

by - January 22, 2009

Shabla este un oraş-staţiune la Marea Neagră, în nord-estul Bulgariei, situat în vecinătatea lacului sărat cu acelaşi nume şi al Capului Shabla, punctul cel mai estic al Bulgariei. Are plajele superbe, cu un nisip de culoare albă, care a făcut celebră zona în perioada comunistă, fiind o destinaţie favorită a celor din Blocul de Est. Plaja este situată la 5 km de oraş, şoseaua fiind construită cu fonduri UE.
Lângă plaja principală este o imensă parcare şi multe bungalouri vechi lângă un restaurant care serveşte turiştii din zilele de azi în lunile de vară. Odinioară, acest restaurant pare să işi fi trăit zilele de glorie, pentru că faţada este impunătoare, înăuntru sunt lambriuri de lemn, mare parte din ele deteriorate acum, dar ceva arată că odată aici se desfăşurau mese festive, chermeze şi petreceri…. Acum e aproape în părăsire, cu ierburile crescând din mijlocul aleilor, cu zonele verzi neîngrijite, părând a fi apus zilele frumoase de odinioară.
Un camping nou în construcţie, arată ca încă se mai pot folosi resursele turistice neexploatate, dar acesta încă nu e deschis, aşa că rămâne doar vechiul camping cu casele tip bungalou- comunist să primească eventualii turişti rătăciţi.
Plajele din zona Shabla au 35 km lungime, din care 25 km sunt cu nisip. Aici sunt şi dune de nisip, fenomen unic pe coasta Bulgariei. Totul în jur este extrem de “verde”, municipalitatea din Shabla fiind una din cele mai bine protejate ecologic din întreaga ţară, datorită rezervaţiei- plajă, dune de nisip, grinduri, toate în aceasta zona.

Din oraş, o altă şosea duce la farul Shabla, cel mai înalt, vechi şi estic far de pe coasta Bulgariei. Construit în stil modern pe ruinele datând din secolul 4 ale unei fortăreţe, în perioada războiului Crimeii, deschis în 1856, are o înălţime de 28 metri.
În această zonă se află 3 lacuri: Lacul Durankulak, în apropierea graniţei cu România, Lacul Shabla şi Shabla Tuzla (o zonă cu namol folosit în scopuri terapeutice). Cele două lacuri au fost declarate zone protejate. Apele lor sunt bogate nu numai în vegetaţie, specii rare de peşti, dar reprezintă locul preferat al multor specii de păsări, 90% din populaţia mondială de berze cu gât roşu (branta ruficollis) hibernează în lacul Shabla. Drumul internaţional E87 traversează oraşul Shabla, înspre Varna şi Dobrici. Înspre sud, următorul sat este Tyulenovo, acesta fiind şi începutul coastei stâncoase şi a stâncilor sălbatice de la Kamen Briag.

You May Also Like

10 Comments