Sabla Bulgaria Cadrilater

Shabla este un oraş-staţiune la Marea Neagră, în nord-estul Bulgariei, situat în vecinătatea lacului sărat cu acelaşi nume şi al Capului Shabla, punctul cel mai estic al Bulgariei. Are plajele superbe, cu un nisip de culoare albă, care a făcut celebră zona în perioada comunistă, fiind o destinaţie favorită a celor din Blocul de Est. Plaja este situată la 5 km de oraş, şoseaua fiind construită cu fonduri UE.
Lângă plaja principală este o imensă parcare şi multe bungalouri vechi lângă un restaurant care serveşte turiştii din zilele de azi în lunile de vară. Odinioară, acest restaurant pare să işi fi trăit zilele de glorie, pentru că faţada este impunătoare, înăuntru sunt lambriuri de lemn, mare parte din ele deteriorate acum, dar ceva arată că odată aici se desfăşurau mese festive, chermeze şi petreceri…. Acum e aproape în părăsire, cu ierburile crescând din mijlocul aleilor, cu zonele verzi neîngrijite, părând a fi apus zilele frumoase de odinioară.
Un camping nou în construcţie, arată ca încă se mai pot folosi resursele turistice neexploatate, dar acesta încă nu e deschis, aşa că rămâne doar vechiul camping cu casele tip bungalou- comunist să primească eventualii turişti rătăciţi.
Plajele din zona Shabla au 35 km lungime, din care 25 km sunt cu nisip. Aici sunt şi dune de nisip, fenomen unic pe coasta Bulgariei. Totul în jur este extrem de “verde”, municipalitatea din Shabla fiind una din cele mai bine protejate ecologic din întreaga ţară, datorită rezervaţiei- plajă, dune de nisip, grinduri, toate în aceasta zona.

Din oraş, o altă şosea duce la farul Shabla, cel mai înalt, vechi şi estic far de pe coasta Bulgariei. Construit în stil modern pe ruinele datând din secolul 4 ale unei fortăreţe, în perioada războiului Crimeii, deschis în 1856, are o înălţime de 28 metri.
În această zonă se află 3 lacuri: Lacul Durankulak, în apropierea graniţei cu România, Lacul Shabla şi Shabla Tuzla (o zonă cu namol folosit în scopuri terapeutice). Cele două lacuri au fost declarate zone protejate. Apele lor sunt bogate nu numai în vegetaţie, specii rare de peşti, dar reprezintă locul preferat al multor specii de păsări, 90% din populaţia mondială de berze cu gât roşu (branta ruficollis) hibernează în lacul Shabla. Drumul internaţional E87 traversează oraşul Shabla, înspre Varna şi Dobrici. Înspre sud, următorul sat este Tyulenovo, acesta fiind şi începutul coastei stâncoase şi a stâncilor sălbatice de la Kamen Briag.

Comments

Anonymous said…
Super fain, deabia astept sa vina vara!
Crede-mă că şi eu! Mai ales că fac o pauză de facultate şi în plus mai vreau să merg pe acolo pe la Shabla şi pe la Ezerets! Nu se compară un litoral mic, curat şi liniştit cu nimic de la noi.
Alexandra Radu said…
Si Diana unde era? Cum care Diana? Acea Diana... Si Petre Barbu? Aaaa...am uitat...
@ Alexandra - Putem afla la vara daca o gasim pe Diana pe acolo ;)
Unknown said…
Salut, ai idee despre cazare in zona?
Vera - Da-mi un mail te rog, si iti spun asa in mare cam ce stiu!
Anonymous said…
Buna! Mi se pare foarte atractiva zona descrisa de tine. Te rog frumos si eu as avea nevoie de niste detali suplimentare in ceea ce priveste cazarea la Shabla cu cortul. Adica daca surse de apa si grupuri sanitare si daca campingul nou este terminat. Multumesc foarte mult!
Buna! Anul trecut nu era gata niciun camping nou, sau cel putin noi nu l-am vazut. Am stat acolo doar o noapte fiindca nu mai aveam timp sa cautam altceva. Dar poate acum arata mai ok. Era frumos in schimb pt cei care aveau casuta dinaia chiar langa plaja. Oricum daca mai ajung si anul acesta prin zona te anunt.
Unknown said…
Merg la Sabla de cca o saptamina impreuna cu familia si pot sa spun ca acolo este cea mai frumoasa plaja din estul Marii Negre. Poate doar spre Sf. Gheorghe sa mai existe o plaja la fel, dupa cum m-am informat. Intrarea in mare este asa de lina incit si la 150-200 de metri de mal apa ajunge undeva pina la umeri. Iar fundul este nisipos ca la noi , la Mamaia, chiar mai bun as spune. Desi ,la bulgari platforma litorala este destul de abrupta coborind la aproape 250 de metri la doar citiva kilometri de mal, la Sabla merge mult in mare, astfel incit este o zona perfecta pentru familii cu copii.Zona este intr-adevar in paragina, dar poate ca asta o si salveaza. Pentru ca e nepopulata.Bungalourile nu sint de locuit, desi preturile sint de 15 leva un pat si 30 de leva o camera de doua paturi, toate pe noapte. Din cauza situatiei precare, nu se pot inchiria prin internet.Este o persoana de contact la acel restaurant descris de Dia in prezentare, pe nume Elena Ivanova, cu care se trateaza pentru inchiriere.
Desi Dia este foarte fonda de bulgari, pot sa spun ca in teritoriu, chiar la Balcic am avut niste "meciuri" cu niste vinzatori de ziceam ca nu ne mai trebuie Bulgaria.La fel si la Nisipurile de Aur. Dar pe ansamblu oamenii sint ok.Pacat ca ei, ca si ungurii sint total antitalent la limbi straine.
Unknown said…
A mai fost cineva pe acolo? Vreau sa merg cu cortul. Are cineva un update despre locatia asta? Mersi