Sofia Bulgaria

by - December 08, 2009

Recent am avut parte de o mică evadare în Sofia, capitala Bulgariei, care în ciuda mafiei de care tot auzi la televizor este un oraş superb. Nu zic că nu au şi ei problemele lor, dar pare un oraş mai prietenos în ceea ce priveşte turiştii. Cel puţin acolo centrul nu este în renovare de o prea lungă bucată de vreme.

Ca să ajungi pînă acolo este cel mai bine să mergi cu autocarul. Bulgarii au zilnic un autocar Bucureşti - Sofia. Din Bucureşti pleacă la ora 16:00 (FIX!) de la autogara Double T, care este situată în Piaţa Naţiunilor Unite, chiar de unde începe Calea Victoriei. De acolo îţi poţi procura şi biletul. Autocarul ajunge în jur de ora 11 în Sofia, la autogara centrală. Preţul unui bilet dus - întors este de 40 de euro sau 80 de leva.

La întoarecere, autocarul pleacă de acolo la 00:30 [12:30 noaptea] şi ajunge în Bucureşti în jur de 7 [AM] dimineaţa, oprind chiar peste drum de liceul Şincai, aproape de staţia de Metrou Tineretului. Singura staţie pe care o are pe teritoriul Bulgariei acest autocar este în Ruse. (Preţ Bucureşti - Ruse 10 euro)

O chestie şocantă imediat ce am ajuns în Sofia, a fost autogara lor. O clădire măricică şi foarte frumos organizată. Aveai şi sală de aşteptate, tabele cu plecările autocarelor mai ceva ca în gară. Totul era foarte bine organizat. Fiecare firmă ce avea autocare, avea aproape mereu acolo un reprezentat la ghişeu. Deci per total, era cam greu să ai probleme din punctul acesta de vedere.

Partea proastă este că şoferii de pe aceste autocare Buc - Sofia, nu prea ştiu multe cuvinte în română sau engleză. Deşi de multe ori nici nu le este necesar. Aşa că asta este singura dificultate de care vă puteţi lovi. Dar cum mereu există în autocar un bulgar vorbitor de limba română, nu este o problemă atât de mare.

Acum o să încerc să vă povesc de partea frumoasă a Sofiei, nu pentru că nu ar avea şi o parte urâtă, dar sincer.. pe cine ar interesa? Mai ales că partea urâtă se află ca şi la noi prin cartierele dinspre periferie.

Un alt lucru şocant a fost să văd că şoferii de taxi sunt mai amabili decât la noi. Cel puţin în cele câteva situaţii în care m-am plimbat cu taxiul am dat peste şoferi politicoşi, şoferi care te întrebau dacă este ok postul de muzică pe care erau, şoferi care se chinuiau să te aducă la destinaţia dorită fără a se învârti cu tine prin zonă pentru a te taxa în plus.

You May Also Like

22 Comments