Sofia Bulgaria

Recent am avut parte de o mică evadare în Sofia, capitala Bulgariei, care în ciuda mafiei de care tot auzi la televizor este un oraş superb. Nu zic că nu au şi ei problemele lor, dar pare un oraş mai prietenos în ceea ce priveşte turiştii. Cel puţin acolo centrul nu este în renovare de o prea lungă bucată de vreme.

Ca să ajungi pînă acolo este cel mai bine să mergi cu autocarul. Bulgarii au zilnic un autocar Bucureşti - Sofia. Din Bucureşti pleacă la ora 16:00 (FIX!) de la autogara Double T, care este situată în Piaţa Naţiunilor Unite, chiar de unde începe Calea Victoriei. De acolo îţi poţi procura şi biletul. Autocarul ajunge în jur de ora 11 în Sofia, la autogara centrală. Preţul unui bilet dus - întors este de 40 de euro sau 80 de leva.

La întoarecere, autocarul pleacă de acolo la 00:30 [12:30 noaptea] şi ajunge în Bucureşti în jur de 7 [AM] dimineaţa, oprind chiar peste drum de liceul Şincai, aproape de staţia de Metrou Tineretului. Singura staţie pe care o are pe teritoriul Bulgariei acest autocar este în Ruse. (Preţ Bucureşti - Ruse 10 euro)

O chestie şocantă imediat ce am ajuns în Sofia, a fost autogara lor. O clădire măricică şi foarte frumos organizată. Aveai şi sală de aşteptate, tabele cu plecările autocarelor mai ceva ca în gară. Totul era foarte bine organizat. Fiecare firmă ce avea autocare, avea aproape mereu acolo un reprezentat la ghişeu. Deci per total, era cam greu să ai probleme din punctul acesta de vedere.

Partea proastă este că şoferii de pe aceste autocare Buc - Sofia, nu prea ştiu multe cuvinte în română sau engleză. Deşi de multe ori nici nu le este necesar. Aşa că asta este singura dificultate de care vă puteţi lovi. Dar cum mereu există în autocar un bulgar vorbitor de limba română, nu este o problemă atât de mare.

Acum o să încerc să vă povesc de partea frumoasă a Sofiei, nu pentru că nu ar avea şi o parte urâtă, dar sincer.. pe cine ar interesa? Mai ales că partea urâtă se află ca şi la noi prin cartierele dinspre periferie.

Un alt lucru şocant a fost să văd că şoferii de taxi sunt mai amabili decât la noi. Cel puţin în cele câteva situaţii în care m-am plimbat cu taxiul am dat peste şoferi politicoşi, şoferi care te întrebau dacă este ok postul de muzică pe care erau, şoferi care se chinuiau să te aducă la destinaţia dorită fără a se învârti cu tine prin zonă pentru a te taxa în plus.

Comments

Anonymous said…
Lady, e prea tarziu pt mine sau lipsa AM/PM-urilor de la orele de sosire/plecare a autocarului din povestire chiar sunt derutante si pt muritorii care nu au si un shpritz la nas?:P
Tocmai scormoneam dupa mesul trenului Ruse-Sofia, preturi si altele si am dat de postul asta, bun la casa omului in vremuri de framantare :)
Scuze, mi-a scapat. Am modificat acum :) In Bulgaria nu se merita mersul cu trenul. La ei trasportul cu autocare tine loc de tren. Chiar se circula excelent!
Anonymous said…
Ma tot uitam cu un ochi la site-ul refreshuit, cu unul la licoarea dionisiaca si puteam sa conchid ca poate mi-au scapat mie modificarile alea ulterioare :))
Am crezut ca totusi merge la ei feroviarul, ne gandeam sa vizitam asa in cate o zi cate un oras, eventual sa caram si bicicletele cu noi pentru o vizita amanuntita si placuta, neobositoare, a destinatiei respective. Daar, daca BG Guru zice nu cu tren, nu sa fie :)
Merge si cu trenul, dar au ore putine, conditii nu atat de bune, destinatii la fel, putine. Pe cand.. au autobuze catre cele mai necunoscute orasele. Si cred ca se poate merge si cu bicicleta fara probleme.
Anonymous said…
Scuze,se poate o informatie despre cum as ajunge in Tarnovo din Timisoara?Merci anticipat
dan said…
@dia: buna informatia cu autocarul, e de retinut
@Timisoara >> Tarnovo: pai cred ca o varianta e Timisoara Bucuresti si apoi Bucuresti Veliko. Am fost acum 2 ani de revelion la Veliko cu trenul. Care e faza: Trenul care pleaca spre Sofia [Tesalonic] are o statie aproape de Veliko la Gorna Orianovitza. Vagoanele de Veliko sunt de fapt spre Istambul asa ca si la dus si la intors stai si astepti [la intos iei trenul care vine de la Istambul si astepti vagoanele de Tesalonic/Sofia in drum spre Bucuresti. Asa ca sa salvezi timp cobori la Gorna Orianovitza si iei un taxi. Din Bucuresti la Gorna/Veliko se face cam 3 ore jumatate, se sta ceva vreme in Giurgiu/Ruse in Vama
@Dan - da, este si varianta asta, doar ca trenul face mai mult de 3 ore din pacate. Eu mereu am mers in Tarnovo cu masina. :D
Alex Neagoe said…
Interesanta "Martigusul" asta. :)
AlexDx - Da, au nişte mărtişoare mult mai faine şi mai simbolice decât veşnicele noastre broşe.
Anonymous said…
Buna! am si eu o intrebare pt tine : compania Double T face inca curse Bucuresti-Sofia?
Jonidutza said…
Hello! aceeasi intrebare, dar mai nuantata : curse Bucuresti-Sofia, de une ai aflat ca se fac DoubleT?

Pentru cel de mai sus, desigur ca nu compania DoubleT face cursele, Dia a fost clara in acest sens, autogara TT
este plecare pt. bulgarii care fac aceste curse...
Jonidutza said…
verificat azi, merge zilnic de la doubleT ora 16.00 - intors de la 6.00 din ruse (daca iei bilet dus-intors bucuresti-ruse e 15 eu biletu)
Unknown said…
Am dat intamplator peste blogul tau si iti multumesc pentru informatii. Eu aveam de dat un examen ori in Sofia, ori in Viena ( la noi in tara inca nu exista un centru de examinare) si clar m-ai convins sa-l dau in Sofia, avand in vedere ca este mult mai ieftin.
Anonymous said…
yyeeeyy...multumesc Dia pt acest post.
cautam pe net cu sa ajung in sofia, si ma pregateam deja diseara sa merg sa cumpar bilet la tren (ma costa de 3 ori m scump la cuseta), si tocmai am dat peste blogul tau. am sunat la double it si are acelasi program autocarul.
o zi frumoasa iti doresc:)
Anonymous said…
ei bine, toata lumea a plecat, dar nu am gasit nici un post despre cum a fost drumul... poate cineva sa imi spuna ?plec singura in Sofia peste o saptamana si nu sunt chiar incantata...please help
crina said…
Multumesc ff mult pt informatii. Fiica mea vine de la Sofia si m-au ajutat mult.Stiti cumva daca se plateste ceva la pod la Ruse/ Taxa ceva??
punky said…
poti sa-mi zici cum se numeste autogara din Sofia? :D
Autogara se numeste doar "Centralna avtogara" adica autogara centrala si este chiar langa gara.
Anonymous said…
Buna, poate cineva sa imi ofere raspuns la o intrebare? O sa vina un invitat din Sofia Bulgaria in Bucuresti si din cate am vazut ar ajunge pe la ora 7 dimineata in Bucuresti, dar ceea ce nu stiu este unde ajunge mai exact. Au statia finala langa statia de metrou Tineretului?
Anonymous said…
Buna, spune-mi te rog, unde sa caut pe net info despre autocar bucuresti sofia?eurolines nu are ruta asta.multumesc
Din pacate site-urile unde se pot cauta autocare sunt doar ale bulgarilor. Unul dintre ele este cel al autogarii din Sofia - http://www.centralnaavtogara.bg/index.php#
Aici veti gasi transport catre/dinspre Sofia.
http://www.hoteluri-in-bulgaria.ro/transport-bulgaria.html