Sighisoara Transilvania - Partea 10 Scoala si Biserica din deal

Cea mai frumoasă perioadă a zilei de urcat sus, lângă biserică este către apus. Atunci şi lumina este mult mai bună pentru a poza şi te poţi bucura de panoramă fără ca soarele să te topească ca pe îngheţată.
O clădire frumoasă aflată pe Strada Şcolii
O stradă plină de case vechi şi frumoase, dintre care unele au fost transformate deja în hoteluri sau pensiuni.
Scările celebre din Sighişoara. Acum datorită clipului "Voila" au devenit destul de cunoscute şi în afara graniţelor ţării.
Păcat doar că se vede că pe acolo au trecut mulţi tâmpiţei. Sunt curioasă doar de unde au avut aşa mulţi cretă. Scările erau pline de nume, denumiri, oraşe şi numere de telefon. Tipic ţărănesc, dar mă aşteptam ca cineva să cureţe tâmpeniile alea, nu să rămână în văzul tuturor.
Un cimitir ce părea bun de speriat copilaşii când nu sunt cuminţi. Deşi am fost pe acolo pe înserat, deja începuse să devină creepy.
Biserica din deal - locul unde în fiecare zi de vineri poţi audia un superb concert de orgă. Bisericile catolice oferă des astfel de concerte superbe.
Panorama văzută de sus de lângă biserică.
"Faleza" de unde să admiri priveliştea. Dacă stăteai călare pe acel gărduleţ la un moment dat te trezeai cu un nene foarte deranjat care te avertiza să te dai jos. Mai haios a fost când încerca să explice asta unor puştani rusnaci care nu îi înţelegeau mima.
În căsuţa mică de acolo locuia şi un mic căţeluş, foarte disperat în momentul în care stăpâna lui a părăsit puţin casa. Scâncea puţin şi se uita cu jind către biserică.
Liceul din deal. Nu ştiu câtă bucurie este pe copiluţii care învaţă acolo, pentru că au ceva de urcat, dar măcar au la ce se holba pe geam când orele devin puţin plictisitoare.
"Fundul" bisericii
Drumul pe care poţi ajunge jos dacă nu "eşti in the mood" să cobori pe scări. Primăvara şi vara este un drumuleţ superb datorită multitudinii de copaci şi tufe înverzite.

Comments

Dan said…
Biserica din Deal (Bergkirche) este evanghelica (parca, totusi, la un moment dat in istoria sa, fusese si catolica, o perioada). Concertele de orga sunt splendide... Imi aduc si acum aminte de un asemenea concert de orga si vioara gazduit de Biserica Manastirii, cea de langa Turnul cu Ceas... Intr-o dupa-amiaza torida de vara, dupa cele doua ore de concert in care violonistul Stefan Ruha a interpretat la superlativ, am iesit din biserica... inghetat bocna :D
Dan said…
Cat despre cimitirul Bisericii din Deal, eu nu il consider nicidecum creepy :D Imi aduc cu placere aminte cum, in liceu, cand mai chiuleam vara cu colegii, mergeam si ne plimbam prin cimitir, pe la umbra deasa a copacilor... Era o liniste... Si nu eram nici emo, nici satanisti :D
Cu vreo 10 ani in urma (daca nu mai bine), de un Festival Medieval, am dus pe cineva in cimitir sa ii arat pietrele de mormant vechi, cu litere gotice. Si fiind pe inserat, am ramas inchisi (cu inca cativa turisti) in cimitir; norocul nostru a fost ca am putut "evada", strecurandu-ne printre zabrelele putin largite ale portii de la intrare... La scoala, la orele de istorie, ni se povestea cum ca in cimitir sunt cateva pietre de mormant care au scrise pe ele niste texte mai... vesele, precum cele de la Sapanta; sper ca voi avea timp sa le redescopar atunci cand voi revizita Sighisoara...
http://throughlifelightandlens.blogspot.com/2008/06/sighioara-ii-biserica-din-deal-i.html
Eva said…
Si mie mi-a placut in mod deosebit Sighisoara...si cimitirul, pe care l-am descoperit ulterior si chiar nu mi s-a parut inspaimantator, ba chiar l-am gasit fascinant! Cred ca as putea rataci zile intregi prin Sighisoara si nu m-as plictisi, la fel ca in Brasov si poate ca in Sibiu...
Ma bucur ca mi-ai oferit ocazia sa revad locuri atat de frumoase si atat de dragi, nu mai vorbesc cat sunt de pline de inspiratie si farmec!
M-ai facut sa imi doresc sa revin cat mmai curand in acest orasel superb!
O seara minunata si calatorii frumoase in continuare!
@Dan - ce fain! Suna interesant ca loc de chiul. Eh, era mai creepy atunci in lumina aia de twilight. Si nici nu am mai apucat apoi sa-l revedem pe zi.

@eva - Deja si eu imi doresc sa ma intorc pe acolo!
Anonymous said…
Foarte frumos.
Imi doresc de mult sa ajung in Sighisoara, era aproape concretizat planul pt anul acesta, dar a aparut altceva pt vara. Ma gandeam... toamna e potrivita sa vizitezi Sighisoara? Sau sa astept pana la primavara?...
Din pacate nu stiu exact, dar primavara pot sa iti spun ca este un anotimp superb! Iubesc verdele acela crud care este pretutindeni pe dealuri.
STC said…
Sighisoara e un oras superb pe care il poti vizita in orice anotimp...
uimind prin splendoare si magnitudine...

"parerea unui localnic"
Sunt absolut convinsa, pacat doar ca e mai greu de ajuns cu trenul. Greu insemnand ca orele sunt cam stupide si prea multe ca sa venim doar pentru un weekend. Dar speram sa ne intoarcem acum in septembrie pe acolo. Deja imi este foarte dor!