Mehana Mencheva Kashta Melnik Bulgaria

by - December 13, 2010

Odată ajunși în Melnik, trebuia să și mâncăm și desigur să încercăm și vestitul vin de Melnik despre care tot auzisem și despre care citisem pe multe forumuri.
După ce ne-am consultat, am consultat și ghidurile din dotare (Rough Guide și Lonely Planet) am descoperit că pentru un buget mediu și mâncare bună și ei de recomandă să mergem la taverna care oricum ne făcuse cu ochiul.
Locul se numește Menchevata Kashta (au pagină de facebook) și este tare fain acolo. Bucătăria este autentică *șopă* pentru că este o regiune unde locuiesc mulți șopi. Dar mâncărurile se mai amestecă și cu cele Macedonene și Grecești că granița tot este aproape.
Ce sunt șopii? Ei sunt oamenii ce locuiesc într-o anumită zonă a Bulgariei (în cea mai mare proporție), a Serbiei, a Mecedoniei și o bucățică mică găsim și prin Kosovo. Pentru doritori, o hartă se găsește aici. Ei sunt ușor de diferențiat încă din momentul în care încep să vorbească, dialectul vorbit de ei fiind mai ciudat față de bulgara obișnuită.
Noroc! Năzdrave! Prost! (în germană). Vinul era delicios. 8 leva carafa de vin la mehanaua de care vă povestesc. Desigur, că fiind la restaurant era mai scump. Altfel cu 8 leva puteai sa cumperi o strică de 2 litri de la localnici.
Kavarmaua bulgărească! Un fel de ghiveci de al nostru, dar tare gustos!
Makedonska Kavarma
Din nou, kavarma. O mâncare foarte apreciată de prietenii mei străini se pare. Lor li se pare foarte interesantă.
Ciușki biurek (brânză și ardei murați, învelit totul frumos ca un șnițel) și cartofi de casă. Iar dacă sunteți mari amatori de brânză.. încercați și *Sirene po șopski*. Îți plouă în gură efectiv!
O tentativă nereușită de Kachamak. Adică Mămăligă. Pe principiul *seamănă dar nu răsare* recomand românilor să nu încerce, pentru că e dezamăgitor. Străinii în schimb sunt încântați, pentru că ei nu au văzut cum e mămăliga adevărată.
Nu-i așa că arată delicios?

You May Also Like

6 Comments