Festivalul mastilor Surva din Pernik Bulgaria Kukeri

by - February 15, 2011


Pozele de sus se pot vedea în HD. Așa că pentru doritori, există posibilitatea de a vedea clipul la o calitate mai bună.

Festivalul acesta al măștilor și obiceiurilor populare se ține anual în micul orășel Pernik, aflat în vecinătatea Sofiei. (Cu trenul durează maxim 45 de minute călătoria). Este considerat cel mai mare și mai important festival de acest gen (deși am observat că și macedoneni au propriul lor festival cam tot în aceeași perioadă, încercând probabil să rivalizeze cu Pernikul). Festivalul Kukerilor are loc de obicei în ultima săptămână din Ianuarie. E destul de bine gândit încât să nu se intercaleze cu alte sărbători din acele zile. E frumos să vezi că vin oameni din toate țările vecine și nu numai. E normal, că cei mai mulți sunt din Bulgaria, urmați apoi de Macedonia, Serbia, Bosnia și Muntenegru. Dar am văzut pe acolo și reprezentanți ai Ucrainei, ai Palestinei (care au avut o defilare faină) și alte țări mai îndepărtate. Din păcate festivalul ține 3 zile, iar pozele de mai sus sunt doar dintr-o zi, din a doua zi mai precis. Dar oricum, măștile și costumele rămân la fel de impresionante.

Legenda spune că la fiecare început de an este bine ca oamenii satului să se îmbrace în fel de fel de costume, purtând măști cât mai înfricoșetoare pentru a alunga spiritele rele din gospodăriile lor. Cel puțin de aici se presupune că a pornit tradiția. Și costumele sunt tare faine, inedite și îngrijite.

Din ce am înțeles de la mama mea, și prin zona Văii Jiului se organiza o chestie asemănătoare pe vremuri, cu costume și măști destul de apropiate de cele bulgărești. Dar din păcate în timp, obiceiul a fost dat uitării, generația mea neavând parte de așa ceva.

You May Also Like

4 Comments