Festivalul mastilor Surva din Pernik Bulgaria Kukeri


Pozele de sus se pot vedea în HD. Așa că pentru doritori, există posibilitatea de a vedea clipul la o calitate mai bună.

Festivalul acesta al măștilor și obiceiurilor populare se ține anual în micul orășel Pernik, aflat în vecinătatea Sofiei. (Cu trenul durează maxim 45 de minute călătoria). Este considerat cel mai mare și mai important festival de acest gen (deși am observat că și macedoneni au propriul lor festival cam tot în aceeași perioadă, încercând probabil să rivalizeze cu Pernikul). Festivalul Kukerilor are loc de obicei în ultima săptămână din Ianuarie. E destul de bine gândit încât să nu se intercaleze cu alte sărbători din acele zile. E frumos să vezi că vin oameni din toate țările vecine și nu numai. E normal, că cei mai mulți sunt din Bulgaria, urmați apoi de Macedonia, Serbia, Bosnia și Muntenegru. Dar am văzut pe acolo și reprezentanți ai Ucrainei, ai Palestinei (care au avut o defilare faină) și alte țări mai îndepărtate. Din păcate festivalul ține 3 zile, iar pozele de mai sus sunt doar dintr-o zi, din a doua zi mai precis. Dar oricum, măștile și costumele rămân la fel de impresionante.

Legenda spune că la fiecare început de an este bine ca oamenii satului să se îmbrace în fel de fel de costume, purtând măști cât mai înfricoșetoare pentru a alunga spiritele rele din gospodăriile lor. Cel puțin de aici se presupune că a pornit tradiția. Și costumele sunt tare faine, inedite și îngrijite.

Din ce am înțeles de la mama mea, și prin zona Văii Jiului se organiza o chestie asemănătoare pe vremuri, cu costume și măști destul de apropiate de cele bulgărești. Dar din păcate în timp, obiceiul a fost dat uitării, generația mea neavând parte de așa ceva.

Comments

Adina said…
bravo lor,daca stiu sa respecte traditia,din pacate noi am uitat sa face, asta,nu prea mai respectam nimic.
pozele hd sunt super,ce aparat ai folosit?
Rose said…
Sunt excelente! Imi plac enorm de mult traditiile si cand vezi ca inca exista respect pentru trecut si placerea de a arata si altilor, parca iti creste inima.
schmoo said…
Foarte frumos și izbitor de asemănător cu mascații noștri din nordul Moldovei ;) . Din Bucovina până dincolo de Bacău se păstrează foarte bine obiceiul de a umbla mascat în ultima zi a anului, de fapt se păstrează așa de bine încât nu cred să existe localitate în care să nu fie o paradă dintr-asta a datinilor strămoșești pe 31 decembrie (urși, capre și bande de mascați) - caută pe youtube.
E adevărat, acum sunt mult mai cuminți decât acum 20 de ani și defilează în cadru organizat, după care se retrag pe la casele lor sau la prieteni - dar acum 20 de ani te puteai trezi cu o gașcă de indivizi mascați și chercheliți în curte și nu prea aveai ce să faci decât să le dai bani pentru urătură și vin de băut ca să scapi de ei.
@Moschino - Eh nici la ei nu stiu cat se respecta traditia asta in satele de unde proveneau ei, dar macar se vede ca se antrenau ca acele cateva minute de defilare din Pernik sa fie faine si ca o mica piesa de teatru.

@Rose - Da, tare fain a fost. Pacat ca era un frig napraznic de imi lesinase mana pe aparat, dar din fericire te mai incalzeai ca o cafea. La ei nu se bea vin fiert, si asta mi se pare o pierdere. Ca rakia lor fierbinte nu are trecere la muieri :))

@Schmoo - Ce fain! Inca se mai tin? Eu sunt din Valea Jiului si pe la noi s-au pierdut. Apropo chestiile de azi gen capra/ursul sunt doar o mascarada pentru mine. Nu sunt la fel de faine ca alte chestii pe care mi le aduc aminte din copilarie.