Staropramen Visitor Center Praga Smichov

După cum vă povesteam în articolul precedent este foarte ușor de ajuns la Staropramen *Visitor Center*. Vă aratasem un clipuleț data trecută, acum vă arăt locația în poze. Dar cu precizarea că live experiența este mult mai faină!

După cum spuneam biletul costă 150 czk (fără degustare la final) si 200 czk(cu degustare de bere). Noi l-am luat pe cel cu bere, desigur! Nu puteam să ratăm berea proaspăt făcută la câțiva pași de noi. De menționat că din păcate nu se vizitează fabrica efectiv. Este doar o trecere în revistă a istoriei berii, cum a apărut ea, de ce tocmai în acel cartier numit Smichov, localizat în *Praha 5*, puțin cam departe de centru pentru acele vremuri. Nu uitați strada se numește Pivovarska (strada berii!). Dar cel mai fain lucru este că totul este făcut special pentru public, astfel că poți atinge ingriedientele, chiar ești invitat să le pipăi și să le miroși de holograma marelui maestru berar Josef Paspa.

Numele de staro pramen înseamnă defapt în traducere *vechiul izvor*, dar nu s-a numit așa chiar de la început, ci doar din anul 1911 este marcă înregistrată. Pe vremea aceea se numea ba Branik ba Ostravar, 2 beri care se mai găsesc și astăzi, doar că produse de Staropramen.

Cea mai faină surpriză a fost să descopăr că defapt sunt mai multe tipuri de bere Staropramen și nu doar clasica bere blondă (Svĕtlý) care se găsește la noi. Am văzut, aflat și degustat și berea neagră (Černý), berea lor nefiltrată (lansată în vara asta și care din păcate se găsește doar în Cehia acum) și surpriză.. o bere numită Granat, o combinație de bere blondă cu bere brună cu un gust excelent de caramel!
Intrarea în centru. O mică laudă de sine, dar nu pot comenta, berea lor este tare bună! Așa că am aprobat și am intrat.
O parte din barul de acolo. E fain că l-au conceput în așa fel încât să încapă aici grupuri destul de mari, mai ales că turul prin centru se termină în bar. Ca să te poți răcori/încălzi cu o bere proaspătă!
Diversele reclame avute de ei de-a lungul anilor.
Reclamele Staropramen de la începuturi și până în prezent! Lezak = Bere Premium.
Un mic close up către un alt perete de reclame.
Totul este tare frumos aranjat și conceput, încât să te poți bucura de puțină istorie și în cadrul barului. Și mi-a plăcut și atmosfera de Crăciun ce trona pe acolo, mai ales că era deja 20 decembrie.
Noi am început cu barul, pentru că fusesem însoțiti de un prieten din Cehia acolo și cum mai aveam 20 de minute până la ora 13 când începea turul nostru în engleză, am decis că cel mai bine mai profităm de timp și stăm la povești la o bere. Aici am început să punem întrebări despre bere, mai ales că nici nu auzisem de Granat. Pentru prima rundă, am luat o bere normală premium sau ležák pe limba lor, un pahar de Granat și eu personal un pahar de bere nefiltrată. Așa că fiind 3 am putut din start să degustăm mai multe beri și să facem comparații.
Gazdele noastre de nota 10! Toți am fost fermecați de profesionalismul și amabilitatea celor 2 barmani de acolo! Fuseseră aleși pe sprânceană, pentru că doar de drag stăteai cu ei de vorbă și mai luai o bere! Mai ales tipul a venit la noi la masă să ne întrebe de unde suntem, le-am zis că Romania, și atunci mândru a zis ca avem și noi Staropramen și s-a dus după o broșură în care ne-a arătat berile făcute de fabricile lor și prin alte țări, astfel am aflat și eu că la noi Bergenbier-ul este făcut tot de cei care fac Staropramen. De Kamenița din Bulgaria deja știam.
O nefiltrată! rece. Apoi am fost invitați să ne așezăm undeva, barmanul promițând să ne anunțe când trebuie să mergem la intrare pentru a începe turul.
Biletul de intrare.
Un separeu de partea de jos a barului.
Apoi a venit ora 13, prietenul nostru avea un autobuz de prins și noi am mers în prima încăpere de unde am început turul. Nu există un ghid în carne și oase, ci doar o voce care te ghidează, lumini care se sting și se aprind și holograme mai spre final.
Aici în prima sală am aflat totul despre istoria fabricii Staropramen și despre faptul că prima bere/rețetă de bere a fost Granat și nu banala bere premium blondă care se găsește azi peste tot. Am fost îndemnați încă de la început să cercetăm, să atingem plasmele pentru a vedea mai multe despre berile din portofoliu.
Cele 3 beri celebre. Cea nefiltrată nu era încă exportată și de aceea probabil nu figura pe listă. Dar sunt zvonuri că în 2012 va depăși granițele Cehiei.
Prin acele tuburi ce atârnau puteam să vedem diverse festivaluri de muzică sponsorizate în trecut de Staropramen.
Apoi după ce am aflat totul despre istoria Staropramen, am trecut în cea de a doua sală să vedem un laborator în care a fost concepută berea. Aici din păcate eram opriți de un mare geam de sticlă, astfel încât nu puteam examina totul mai de aproape.
Dar tot a fost frumos să ne facem o idee de tehnica care a dus la facerea acestui brand de bere. Mai ales tare frumos că totul din încăpere este original, din acei ani de început ai fabricii.
Apoi am urcat la etaj în biroul maestrului berar Josef Paspa, unde am fost întâmpinați de a sa hologramă care ne-a mai povestit câte ceva. În poza de mai sus se vede o carte veche de 100 de ani despre bere și cum se face berea.
Apoi am fost duși în penultima cameră, camera unde am văzut efectiv tipul de cazane unde este făcută berea și tot aici am primit și mai multe explicații despre întregul procedeu.
Aici am avut posibilitatea de a atinge și de a mirosi atât hameiul cât și malțul. Erau 2 saci plini chiar la intrarea în cameră. Și fiindcă vocea ne-a zis să ne jucăm cu ingredientele, noi nu am așteptat să ne roage! Tare interesant a fost, mai ales că în mod normal nu ai ocazia să ții malțul și hameiul în mână și să le miroși.
Aici baciul Josef ne mai spunea câteva povești despre bere și despre ingredientele proaspete și apa pură folosită. Și după vorbele lui, apa este principalul și cel mai important ingredient.
Printre cazane era plin de ecrane, să ne bucurăm din toate inghiurile de povești și de frumoasele imagini!
Și la final eram îndemnați să savurăm o bere înainte să plecăm!
Apoi în ultima sală am văzut cum ajunge berea în sticle, cum e îmbuteliată, cum e apoi împachetată și cum ajunge la noi.
muuulte sticle de bere
în ultima sală, admiram o mașinuță de epocă cu care transportau berea acum mulți ani. Tot aici am văzut cum berea ajunge și în țările noastre.
Odată ajunși din nou în bar, am mai luat o bere să ne pregătim de plecare, mai ales că era ultima noastră zi în frumosul oraș. Așa că am mai luat un Granat și o bere neagră și am lăsat niște mesaje în cartea de oaspeți. Am mai stat de vorbă cu barmanii care se oferiseră să ne mai spună ponturi de vizitat în oraș. Le-am spus că am văzut deja mai tot și că era ultima zi. Dar astfel am aflat că la câteva sute de metri mai încolo ei au propriul lor Restaurant unde putem să prânzim.
Localul era plin de urări de Crăciun și un mic top cu oaspeții care au băut cele mai mari cantități de bere în acest bar. Bag seama că nu au fost prea mulți români prin zonă.
Am făcut și o poză în spatele barului înainte să plecăm.
Îmi place tare mult și faptul că ei sunt prezenți pe Facebook și interacționează cu fanii în limba engleză. Din păcate pagina în limba română cam stagnează. Dar până își revine pagina lor în română, puteți da un like paginii blogului meu de facebook pentru a știi cât mai multe.

Comments

Narcisa said…
ce chestie... luna asta am băut numai Staropramen. o fi vreun semn, cred că trebuie să ajung şi eu acolo. :D
Clar trebuie sa ajungi acolo! Nu o sa regreti. Noi ne-am indragostit iremediabil de Praga si de oamenii de la Staropramen!

Popular posts from this blog

Orasul Targoviste Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

De vizitat in zona Veliko Tarnovo - Bulgaria