Experienta unui stagiu Erasmus

by - February 20, 2012

"The university exchange program Erasmus is barely mentioned in the business sections of newspapers, yet Erasmus has created the first generation of young Europeans. I call it a sexual revolution: a young Catalan man meets a Flemish girl – they fall in love, they get married and they become European, as do their children. The Erasmus idea should be compulsory – not just for students, but also for taxi drivers, plumbers and other workers. By this, I mean they need to spend time in other countries within the European Union; they should integrate." (citat din The Guardian - Umberto Eco).

Stagiul Erasmus înseamnă mult mai mult decât ceea ce poate vedeți pe Facebook sau auziți. Mi se pare că în ultima vreme lumea înțelege puțin greșit conceptual de Erasmus. Toată experiența asta înseamnă mai mult decât băutură și petreceri 24 din 24 (deși din ce am văzut, majoritatea spaniolilor doar asta făceau. Și nu numai cei din Bg!). Da, Erasmusul clar înseamnă și petreceri, înseamnă oameni noi, înseamnă că trebuie să te descurci singurel într-un loc poate ostil, înseamnă că deși ai parte de un coordinator, tu totuși trebuie să te descurci singurel.

În primul rând trebuie să ai o deschidere către limbă. Orice ai studia tu în mod normal, e util să înveți un minim de cuvinte sau fraze în limba țării gazdă. Se vor dovedi foarte utile în timp. Plus că și localnicii apreciază enorm acest lucru.

Greul e în prima săptămână. Până începi să te familiarizezi cu locul, cu oamenii și mai ales până reușești să îți alegi cursurile în așa fel încât să îți completezi numărul de credite. Asta e o adevărată provocare, mai ales că de multe ori trebuie să te chinui să găsești orarele prin facultate și apoi să afli creditele de la secretariat.

Dar după ce ai ales bine (asta înseamnă că e bine să merg la un curs, înainte de a decide să rămâi acolo) începe distracția. Mai ales pentru că ai o libertate foarte mare. Pentru mine, majoritatea cursurilor chiar au fost prilej de distracție și m-am simțit bine. Exceptând cursul de literatură bulgară (unde din păcate seminarista nu a înțeles că după 2 ani de bulgară nu pot scrie un eseu așa cum dorește ea) totul a mers perfect.

Am avut baftă să-mi pot alege un curs de limbă de 12 ore pe săptămână (adică 4 cursuri de câte 2 ore). De ce baftă? Pentru că noi lingviștii suntem mai geeky și ne bucurăm că mergând în țara X, putem studia limba și pe stradă dar și 12 ore în facultate, mai ales că în București maximul era de doar 6 ore de curs practic. Și partea și mai faină era faptul că întregul curs se ținea în bulgară, astfel fiind forțată să vorbesc mai mult și să învăț multe cuvinte noi.

Bulgara am avut-o ca limbă principal, dar pe locul 2 era Engleza. Ei bine, aici am putut să-mi aleg multe cursuri interactive și faine precum American Popular Culture, International Communications, English as an international language, English through the Literary Texts about Bulgaria. Așa că timp de 1 semestru nu a trebuit să mă chinui cu cursurile de sintaxă și morfologie pe care bieții mei colegi le făceau acasă. Aveam libertatea de a renunța la cursul x dacă proful nu mi se părea ok. Te simți altfel când tu ești cel care întocmește orarul.

Erasmusul este libertate. Libertatea de a alege, posibilitatea de a încerca altceva, resursele pentru călătorii. Erasmusul este cel mai fain job din viața de student! Și asta pentru că ești plătit ca să înveți, ca să aprofundezi o limbă (în cazul meu) în țara unde ea se vorbește. Și e frumos că ai posibilitatea de a călătorii enorm. Asta mi-a plăcut, că Erasmușii mei erau oamenii foarte open minded. Au venit în Bulgaria dorind un alt fel de experiență, au venit pregătiți să descopere Balcanii, pregătiți să înfrunte limbile noastre ciudate. Și am călătorit toți, împreună sau separat, dar am călătorit și am beneficiat la maxim de libertatea noastră!

Ce mi-a plăcut cel mai mult referitor la experiența de cămin? Faptul că în primele 3 luni, nu am pierdut niciun weekend stand în cameră. 9 weekenduri din 10 au fost petrecute în afara Sofiei, uneori chiar peste granițele bulgărești. Am profitat la maxim de trenuri, autocare și maxi-taxiuri (sau marșrutka cum li se spune în bulgară).

Erasmusul e o experință necesară pentru că te face mai responsabil, înveți multe lucruri noi, îți modelează și întărește caracterul. E frumos că înveți să apreciezi și mai bine ceea ce ai acasă. Înveți să apreciezi lucrurile simple și uneori.. chiar te saturi de atâtea petreceri.

De ce mai e util programul? Pentru că poți învăța enorm de multe de la oamenii care vin acolo. Poți exersa și alte limbi străine, poți învăța cum să gătești un anumit fel de mâncare, poți învăța să faci sangria precum spaniolii, poți învăța despre tradițiile și obiceiurile din Europa direct de la sursă, poți face toate astea gratis! Într-o singură zi! Eu acolo am început să apreciez mâncarea chinezească, am gustat mâncare finlandeză, bunătăți belgiene, supă poloneză și multe altele. E tare fain să ai un meniu atât de variat la doar câteva minute de tine!

You May Also Like

9 Comments