Experienta unui stagiu Erasmus

"The university exchange program Erasmus is barely mentioned in the business sections of newspapers, yet Erasmus has created the first generation of young Europeans. I call it a sexual revolution: a young Catalan man meets a Flemish girl – they fall in love, they get married and they become European, as do their children. The Erasmus idea should be compulsory – not just for students, but also for taxi drivers, plumbers and other workers. By this, I mean they need to spend time in other countries within the European Union; they should integrate." (citat din The Guardian - Umberto Eco).

Stagiul Erasmus înseamnă mult mai mult decât ceea ce poate vedeți pe Facebook sau auziți. Mi se pare că în ultima vreme lumea înțelege puțin greșit conceptual de Erasmus. Toată experiența asta înseamnă mai mult decât băutură și petreceri 24 din 24 (deși din ce am văzut, majoritatea spaniolilor doar asta făceau. Și nu numai cei din Bg!). Da, Erasmusul clar înseamnă și petreceri, înseamnă oameni noi, înseamnă că trebuie să te descurci singurel într-un loc poate ostil, înseamnă că deși ai parte de un coordinator, tu totuși trebuie să te descurci singurel.

În primul rând trebuie să ai o deschidere către limbă. Orice ai studia tu în mod normal, e util să înveți un minim de cuvinte sau fraze în limba țării gazdă. Se vor dovedi foarte utile în timp. Plus că și localnicii apreciază enorm acest lucru.

Greul e în prima săptămână. Până începi să te familiarizezi cu locul, cu oamenii și mai ales până reușești să îți alegi cursurile în așa fel încât să îți completezi numărul de credite. Asta e o adevărată provocare, mai ales că de multe ori trebuie să te chinui să găsești orarele prin facultate și apoi să afli creditele de la secretariat.

Dar după ce ai ales bine (asta înseamnă că e bine să merg la un curs, înainte de a decide să rămâi acolo) începe distracția. Mai ales pentru că ai o libertate foarte mare. Pentru mine, majoritatea cursurilor chiar au fost prilej de distracție și m-am simțit bine. Exceptând cursul de literatură bulgară (unde din păcate seminarista nu a înțeles că după 2 ani de bulgară nu pot scrie un eseu așa cum dorește ea) totul a mers perfect.

Am avut baftă să-mi pot alege un curs de limbă de 12 ore pe săptămână (adică 4 cursuri de câte 2 ore). De ce baftă? Pentru că noi lingviștii suntem mai geeky și ne bucurăm că mergând în țara X, putem studia limba și pe stradă dar și 12 ore în facultate, mai ales că în București maximul era de doar 6 ore de curs practic. Și partea și mai faină era faptul că întregul curs se ținea în bulgară, astfel fiind forțată să vorbesc mai mult și să învăț multe cuvinte noi.

Bulgara am avut-o ca limbă principal, dar pe locul 2 era Engleza. Ei bine, aici am putut să-mi aleg multe cursuri interactive și faine precum American Popular Culture, International Communications, English as an international language, English through the Literary Texts about Bulgaria. Așa că timp de 1 semestru nu a trebuit să mă chinui cu cursurile de sintaxă și morfologie pe care bieții mei colegi le făceau acasă. Aveam libertatea de a renunța la cursul x dacă proful nu mi se părea ok. Te simți altfel când tu ești cel care întocmește orarul.

Erasmusul este libertate. Libertatea de a alege, posibilitatea de a încerca altceva, resursele pentru călătorii. Erasmusul este cel mai fain job din viața de student! Și asta pentru că ești plătit ca să înveți, ca să aprofundezi o limbă (în cazul meu) în țara unde ea se vorbește. Și e frumos că ai posibilitatea de a călătorii enorm. Asta mi-a plăcut, că Erasmușii mei erau oamenii foarte open minded. Au venit în Bulgaria dorind un alt fel de experiență, au venit pregătiți să descopere Balcanii, pregătiți să înfrunte limbile noastre ciudate. Și am călătorit toți, împreună sau separat, dar am călătorit și am beneficiat la maxim de libertatea noastră!

Ce mi-a plăcut cel mai mult referitor la experiența de cămin? Faptul că în primele 3 luni, nu am pierdut niciun weekend stand în cameră. 9 weekenduri din 10 au fost petrecute în afara Sofiei, uneori chiar peste granițele bulgărești. Am profitat la maxim de trenuri, autocare și maxi-taxiuri (sau marșrutka cum li se spune în bulgară).

Erasmusul e o experință necesară pentru că te face mai responsabil, înveți multe lucruri noi, îți modelează și întărește caracterul. E frumos că înveți să apreciezi și mai bine ceea ce ai acasă. Înveți să apreciezi lucrurile simple și uneori.. chiar te saturi de atâtea petreceri.

De ce mai e util programul? Pentru că poți învăța enorm de multe de la oamenii care vin acolo. Poți exersa și alte limbi străine, poți învăța cum să gătești un anumit fel de mâncare, poți învăța să faci sangria precum spaniolii, poți învăța despre tradițiile și obiceiurile din Europa direct de la sursă, poți face toate astea gratis! Într-o singură zi! Eu acolo am început să apreciez mâncarea chinezească, am gustat mâncare finlandeză, bunătăți belgiene, supă poloneză și multe altele. E tare fain să ai un meniu atât de variat la doar câteva minute de tine!

Comments

Liliana said…
Frumos spus! Si eu am constatat ca multa lume intelege party si party iar, socializare in exces si cam atat. Exista si un fond academic, care pare neglijabil.
Mult prea multi inteleg doar asta. Ultimele poze care circula pe FB m-au determinat sa scriu asta. E bine de stiut ca scopul principal e sa inveti si sa cunosti.

Si la mine in Sofia au fost multi petrecareti. Dar pe cuvantul meu, dupa 2 saptamani mie deja mi se cam acrise. Am mers la party-uri, dar am stat mereu putin, mai ales ca nu sunt genul care sa stea prea mult intr-un loc cu muzica care urla, eu fiind un om comunicativ.

Si mi se pare ca multi nu profita la maxim de Erasmus. Ei doar petrec si beau si au impresia ca "that is the life" ca sa-i citez.

Eu chiar am ramas impresionata de unii din oamenii cu care eram acolo. Desi ei erau din alte domenii, au urmat cursul intensiv de limba.. si dupa 3 luni erau in stare sa vorbeasca mult mai bine decat unii dintre colegii mei de acasa care invatau de 2 ani si ceva.
Roxana said…
Imi place citatul, imi place europenizarea si culturalizarea. E important sa iti educi bine tinerii si sa le oferi perspective. Cat despre partea cu "that's the life", cred ca aceste persoane nu sunt reprezentative pentru Erasmus. Am dovezi! :)
Europenizarea chiar poate sa fie ceva pozitiv. In cazul meu, cel putin asa a fost. Am avut parte de multe culturi intr-o singura camera. Am doborat ideile preconcepute din capul meu despre multe lucruri.

Stii care e partea cea mai trista? Ca in seria mea de Erasmus, au fost si oameni, din cadrul Unibuc, care nu au reusit sa isi acopere creditele, sau sa primeasca o nota de trecere la examenele din tarile gazda. Si a trebuit sa dea banii inapoi. Eu nu inteleg cum de nu au facut acest minim efort de a trece un examen!
Si eu am avut prieteni ce ai mers cu Ersmus in Olanda si Austria si au venit inapoi total schimbati. Vedeau viata mult mai relaxat, erau mult mai abitiosi, stiau prioritatile, distractiile sunt distractii si munca e munca!
Dană Cristan said…
Ma bucur ca ai facut acest post deoarece am niste intrebari. Eu am sansa sa profit de Erasmus si sa ma duc in Bulgaria, Italia, Franta, Spania dar sunt nesigur in legatura cu unele lucruri. In mare parte cu examenele, unde le dau, in ce limba trebuie sa scriu, daca pic un examen ce se intampla si altele, de asemenea din ce inteleg cazarea ne ofera acolo si bursa din partea facultatii in cazul in care ne ducem un?
@Alicee - Da, experienta asta chiar te schimba! Si pe mine m-a ajutat sa realizez multe lucruri si cel mai important, sa ma descurc singurica. Mai ales ca am fost singura din Romania. :)

@Dana Cristan - Eu pot sa vb despre Bulgaria, pentru ca aici am fost. Examenele se dau in limba aleasa. Am avut prieteni care erau de alte specializari (economie, politehnica) si ei ba au avut de ales cursuri in engleza, sau daca nu aveau aceasta optiune, li se dadea de facut o cercetare, un referat.

Depinde foarte mult de facultate si specializare! Tu pe ce domeniu esti?

Nu am idee ce se intampla daca pici un examen. Din prietenii mei nu a picat nimeni. In general profesorii sunt mai ingaduitori cu Erasmusii, mai ales la materii grele. Important este sa faci numarul de credite. Eu am fost obligata sa am un minim de 30 de credite!

Cei din Sofia ofera posibilitatea de cazare in caminele facultatii. Cartierul studentesc e de vis!

Bursa este doar una, cea primita de la biroul Erasmus. In rest doar ce suplimentezi personal.
Dană Cristan said…
In momentul de fata sunt la Dimitrie Cantemir la profil Finante, Banci si Contabilitate si inafara de Engleza (care o stiu bine) mai cunosc si Franceza dar nu indeajuns de bine. Legat de credite momentan am doar 2 restante, una din primul an care n-am dat-o pana acum din lipsa de timp (ca sa invat) si una din acest semestru (30 credite fiind 1 singur semestru, 60 tot anul).
Din pacate daca ai restante aici, in Ro, atunci nu poti intra in selectia pentru Erasmus. Doar studentii integralisti sunt admisi.