Calatorind in grup mic sau in grup mare?

Cred că mulți călători au văzut viralele companiei De Lijn din Belgia care au făcut furori pe la noi în urmă cu vreo lună, nu? Reclamele sunt fantastic de bine realizate! Și mai ales pentru că știu și ce fain și comod este să călătorești cu De Lijn între orașe. Deși par niște clipulețe pentru copilași, nu ai cum să nu rămâi puțin atras. Reușesc ei cumva să fure un zâmbet!

Revenind la întrebarea din titlu, voi cum preferați să călătoriți? Am observat că fiecare om are alte dorințe și alte preferințe în ceea ce privește călătoritul. Întreb asta pentru că eu nu am fost prea des în grupuri mari. Primele călătorii au fost în formula de 3, împreună cu mama și cu tata. Apoi multe dintre ele au devenit călătorii în doi sau împreună cu oameni dragi în 4. Cred că grupul ideal pentru un om ca mine este între 4 și 6.

Deși la nevoie am călătorit și în grupuri mari, mai ales prin Bulgaria când organizam diverse excursii în locații precum Melnik, Istanbul sau Belogradchik care au atras multe personaje. În unele momente când am fost mai puțini a fost ok, am putut să ne organizăm și să stăm uniți, dar la Istanbul din păcate nu a fost la fel. Acolo am fost vreo 30 și ceva de oameni și ne vedeam mai mult seara la hostel. În timpul zilei umblam în grupulețe de 3-4 pe acolo. Așa ne mișcam repede și era mai ușor să găsim o masă într-un local. Și tot așa e cel mai ok pentru a nu se isca conflicte, mai ales că fiecare poate dorește să vadă altceva și are un alt ritm de a bifa obiectivele. Mie de exemplu nu îmi place să pierd prea mult timp la terase sau la masă cât am parte de lumină faină prin orașele.

Și pentru că vă ziceam eu că am și testat odată serviciile De Lijn, e frumos să povestesc. Asta se întâmpla prin vara lui 2007, când am stat aproape o lună hoinărind prin Belgia. După ce petrecusem mai mult timp prin Gent, am decis să merg către Brugge cu autobuzul, mai ales că era foarte ieftin. Cred că doar 1 euro și puțin a costat. Nu doream să-mi folosesc biletul meu de 10 călătorii (era o ofertă faină pentru studenți și elevi atunci) așa că m-am urcat în primul autobuz către Brugge.

Știam că e destul de aproape și ca un copil tâmp nu întrebasem cât va dura călătoria.. așa că am pornit la drum. Și m-am plimbat astfel cu autobuzul prin toate suburbiile posibile timp de vreo 2 ore. M-am cam supărat eu că am pierdut mult timp, dar uite așa am avut parte de experiența unică de a vedea fel de fel de orășele și sătucuri pe unde niciun turist nu a pus piciorul sau roata de la bicicletă. Și chiar dacă am văzut totul din spatele geamului de autobuz, tot a fost o călătorie pe care aș vrea să o pot reface cu prima ocazie!

Reclama cu crabii

Furnicuțe

Pinguini

Comments

Liliana said…
În grup mic... În grup mare e atât de dificil să armonizezi preferinţele :).
Si eu aleg mereu un grup mic daca e posibil. Desi am observat ca uneori, oamenii cu interese comune, pot face un grup mare frumos. Adica am avut momente mai tensionate iontr-un grup de 5-6 oameni decat intr-un grup de 40 (toti straini, de la seminarul de limba bulgara).

Asa ca uneori si experienta cu grupurile de la cursurile de vara a fost tare interesanta pentru mine!

Dar in 90% din cazuri ori calatoresc in 2, ori cu parintii ori cu alti doi amici (adica 4 in total).
Larisa said…
Si eu in 90% din cazuri calatoresc in 2. Am calatorit si in grupuri mari sau foarte mari, la drumetii montane in general. Acum depinde, nu pot sa spun ca e mai bine asa sau invers.
Cand eram mica si eu calatoream in 3, cu parintii. Apoi in adolescenta imi placea ideea de a marge cu "gasca" de prieteni. Acum prefer mai mult ideea de vacanta cu prietenul(in curand sotul) si eventual inca 1-2 oameni dragi.
Eu cred ca in grup mare este putin mai dificil sa fii pe aceeasi lungime de unda cu toti. De obicei mi s-a intamplat ca unul sa vrea sa faca una, altul sa vrea alta, astfel am ajuns in situatia sa fac chestii doar ca asa vrea grupul desi eu as fi vrut altceva si asta chiar daca eram cu oameni destul de apropiati. Nu prea te potrivesti intotdeauna cu restul.

PS: ti-am descoperit blogul de curand, prin alte bloguri pe care le citesc si mi-a placut foarte tare :). Felicitari pentru el!
Ioana said…
In cel mai mic grup... de doi :-P Am incercat sa calatoresc cu grupuri mai mari in cateva randuri, insa m-am lasat pagubasa repede, prea erau unii hais si unii cea :-D
Ma simt bine oarecum sa vad ca nu sunt singura care e pro mers in 2/3/4. :) Am observat ca tendinta este de a merge oricum daca e ieftin, chestie care pe mine ma cam irita.

@Larisa - in liceu era fain cu gasca, dar apoi din facultate, am inceput sa raresc gasca, asa cum ai zis si tu, fiecare dorea cam altceva si decat sa ne certam preferam sa ne plimbam separat :)

Ma bucur ca m-ai descoperit si sper sa revii cu drag aici de fiecare data cand ai timp.

@Ioana - Asta e cea mai mare problema. Uneori si intr-un grup de 4 exista riscul ca 2 sa doreasca in dreapta si 2 in stanga.

Mai ales ca stilul meu e destul de brutal pentru unii. Eu in primele zile trag tare sa vad cat mai multe obiective turistice. Nu imi place sa zabovesc mai mult decat e necesar pentru a manca pranzul sau a bea o bere. Cel putin nu cat timp afara e fain si lumina. Seara deja e alta poveste. Dar ziua este un chin sa stau prea mult la o terasa cand am un oras ce se cere explorat!
Anda said…
Foarte faine reclamele.
De cele mai multe ori, merg in 2. Dar pe munte, cel mai bine ar fi in grupuri mai mari. Dar trebuie sa ai prieteni care iubesc muntele si la capitolul asta sunt deficitara.
Depinde, poate fi frumos si in grup mic dar si in grup mare, cred ca tine de dispozitia de la momentul respectiv si cat de intelegatori sunt si cei alaturi de care pleci.

Dupa cum ziceai si tu acum ceva timp, conteaza cel mai mult optimismul cu care pleci la drum, mai departe trebuie sa iasa bine :)

Totusi nu sunt adeptul "turmelor" mari, paote fi obositor cand traseul este incarcat :)
Singura, sau cu sotul/familia/2-3 prietene! Niciodata nu am calatorit in grup mare (exceptand perioada facultatii cand am fost dusi in Ungaria/Austria/Romania) :) a fost distractie si cu grupul mare dar eram organizati de altcineva si noi toti ne supuneam, deci era alta poveste! Mie nu imi place sa impun nimanui nimic si deci nu prea imi place sa merg cu grupul! prefer fiecare sa faca ce vrea, si ne vedem eventual la o terasa, intr-un bar la discutii seara!
Mira said…
Uneori e greu sa gasesti si o singura persoana care sa doreasca sa vada / faca aceleasi lucruri pe care le preferi tu in calatorii. Fara doar si poate, prefer calatoriile in doi, uneori chiar si singura, nu ma deranjeaza, dimpotriva, am independenta - chiar daca, sa spunem, pierd la capitolul de a impartasi cu cineva pe moment ceea ce vad, simt, imi place.
Bijuterii said…
Am calatorit atat in grupuri mici, cat si in grupuri mai maricele (cam 10). Am ajuns la concluzia ca imi place sa mai calatoresc cu inca un cuplu, atata tot.
Reclamele sunt fenomenale.
Ce fain! observ ca suntem la fel, si asta ma bucura. Desi sunt inca multi care calatoresc in turma, sau fani circuite. Dar noi, fiind grupulețe mai mici reușim să găsim mai ușor magia fiecărui loc, nu? Cel puțin așa mi se pare, că avem o libertate mai mare.

Vă mulțumesc pentru răspunsuri și abia aștept să mă văd cu unii dintre voi și pe drum!