Centrul Orasului Kazanlak Bulgaria

Festivalul trandafirilor a fost o reală surpriză pentru mine. Am plecat de acasă fără să mă documentez prea mult de data asta, tocmai ca să nu îmi stric surpriza. Așa că ne-am îmbarcat în mașinuță și am pornit spre Kazanlâk

Am ajuns la Hotelul nostru Pastarvata din satul Enina și apoi am fugit repede în oraș. Am parcat și am mers către piața centrală unde am găsit deja o scenă amplasată special pentru un mic concert folcloric. Dar pe lângă scenă, am găsit și drumul către o foarte populată străduță pietonală, plină ochi de obiecte Rose of Bulgaria. Multe produse fiind la prețuri foarte bune în comparație cu magazinele din Ruse de exemplu. Desigur existau și tarabe mai scumpe, era ca un fel de piață dar cu produse făcute din trandafiri și nu doar. 

Atmosfera semăna puțin cu cea de bâlci, dar era unul destul de civilizat. Un talcioc unde puteai să găsești orice la tarabele înșirate pe străduța lor principală, de la produse handmade și până la clopoțele și tricouri cu Bulgaria Mare de pe vremea Țarului Simeon. 
Intrarea în Kazanlâk. Imediat apoi pe ambele părți ale drumului am început să vedem mici grădinuțe întreținute de trandafiri de diverse culori. Chiar la intrare erau și niște oameni de la primărie care tocmai mai plantau niște trandafiri în cateva spații goale. 
Am ajuns în centrul orașului apoi. Chiar când am ajuns noi, pe la ora 14 sâmbătă era destul de ok pe acolo. Încă nu se aglomerase piața. Așa că am putut să admirăm în voie.
Poza asta este de duminică după prânz, când tocmai defilau elevii din oraș, fiecare încercând să-și prezinte școala cât mai frumos. Atunci chiar a fost o mare îmbulzează prin oraș. Cu greu puteai să găsești un loc de unde să arunci un ochi către defilare. 
Piața centrală și hotelul comunist Kazanlâk. Probabil arăta bine pe interior, dar eu una am văzut beculețe de avertizare când am văzut poze cu exteriorul. Acum îmi pare rău că nu am fost măcar până în lobby să văd cum era atmosfera. 
Prin centru - chiar lângă scenă
Produsele Rose of Bulgaria - făcute din trandafiri, de la săpun, la esență, la parfum și până la..
Coniac din trandafiri! Da, chiar există și așa ceva, se face chiar prin Kazanlâk. Noi am fost în vizită și acolo la distilerie să vedem cum se întâmplă totul. 
Una din multele tarabe cu produse cosmetice din trandafiri. 
Unul dintre cele mai faine magazine din Bulgaria (Spirit of India am impresia că se numește) a decis să atragă atenția într-un mod inedit. Și se pare că a reușit! 
Clădiri vechi pe una din străduțele principale.
Prințesa trandafirilor și ajutoarele ei. 
Doritori de miere avem prin zona?
Un covoraș de care m-am cam îndrăgostit..
gablonțuri pentru cei mici și cei mari.
Astea nu am prea înțeles ce scop aveau dar erau haioase să te joci cu ele. Se numeau Space flowers parcă. Și se tranformau în diverse forme. Dar nu știu ce succes aveau. 
În schimb la taraba de cuțite era mereu coadă și se tot cumpărau. Mai ales că erau multe produse faine și unele chiar la prețuri foarte bune. 
Clopoței de alungat duhurile rele.
Sau clopote mai mari precum cele purtate de kukerii din Pernik. 
Muzică din Rodopi se auzea pe stradă..
Chiar în centrul orașului.
Galeria de artă.
Artificiile din timpul paradei.
Unul din multele magazinuțe pentru femei. E cam periculos pe acolo, nu-i așa? chiar și eu am reușit să las o sumă considerabilă în astfel de magazinașe cu produse Rose of Bulgaria, deși eu prefer săpunurile și cremele cu extract de lavandă. 

Comments

Vlad said…
dragut orasul sau cel putin partea aceea a orasului. niciodata nu am suportat trandafirii, decat in forma lor naturala, asa cum i-a lasat mama natura :)

dar recunosc ca as fi gustat coniacul de trandafiri, chiar daca acum este ptima data cand aud despre asa minunatie.
Roxana said…
Sunt superbe fotografiile! Lichiorul de trandafiri este insa atat de dulce... :)
@Vlad - chiar e ceva interesant coniacul ala, am sa verific daca nu se gaseste si pe la Ruse. Eu pana sa ajung in Kazanlak nu gasisem asa ceva, la fel ca si tine nu credeam ca exista.
@Rox - da fuse bun! Trebuie să mai aducem și noi să mai deguste și alții!
Liliana said…
Măi măi măi, nu-i tocmai cinstit ce faci tu aici, ne faci să ne îndrăgostim de balcani ...
Unknown said…
Dar totusi, cand e festivalul? De vreo 3 ani tot incerc sa ajung dar nu reusesc :-P
@Liliana - nu a zis nimeni ca trebuie sa joc cinstit nu? Si lasa ca e fain sa iubim Balcanii. Gasim mai multe motive de fericire asa.

@Apollo - Festivalul e in primul weekend din iunie de obicei. Dar nebunia incepe de la 24 mai de la Ziua Alfabetului Chirilic. De pe 24 mai in fiecare weekend din mai/iunie are loc culesul trandafirilor in fiecare duminica, doar ca in alt sat / alta plantatie.