Ceasul astronomic din Praga Cehia

Ceasul astronomic din Praga (Pražský orloj) datează încă din anul 1410 şi poate fi admirat în piaţa centrală a oraşului. Ceea ce şi eu am aflat recent este că este al treilea ceas astronomic funcţional ca vechime din lume! Orologiul se află montat chiar pe zidul sudic al vechii clădiri a Primăriei oraşului. Ceasul a fost făcut de Mikuláš din Kadaň şi de Jan Šindel.

Se presupune că în jur de anul 1490 a fost adăugat şi calendarul şi de asemenea şi sculpturile gotice. Apoi ceasul a tot avut nevoie de reparaţii începând cu anul 1552. Cândva în secolul 17 au fost adăugate şi statuile care acum se perindă prin faţa noastră. Iar statuile Apostolilor au ajuns să fie încadrate în peisaj între 1865 şi 1866.

Ceea se se poate vedea imediat este că ceasul este format din 2 părţi şi anume:
1.Cadranul astronomic, adică partea superioară a ceasului din Praga, este de fapt o hartă specială, a cerului pe care se poate observa poziţia curentă a soarelui şi a lunii, dar şi semnele zodiacale.
2.Cea de-a doua jumătate este un calendar, care indică: ziua din lună, zilele de sărbătoare (precum și în calendarul bisericesc zilele dedicate anumitor sfinţi sunt indicate prin culoarea roşie), o pictură alegorică a fiecarei luni și o pictură reprezentativă pentru fiecare zodie în parte.

Partea superioară a orologiului se numeşte „Mersul Apostolilor” şi la fiecare oră fixă, Moartea fiind reprezentată de un schelet ce sună la un clopoţel anunță deschiderea spectacolului, după care se deschide o fereastră prin care ies cei 12 apostoli, rând pe rând. Apoi un cocoș de aur anunță ce oră este, după care încep să bată clopotele ceasului. Toată această procesiune durează în jur de 10 minute dacă nu mă-nșel. E un show tare drăguț!
Turnul cu ceas, văzut încă de la intrarea în piață. Noi aici veneam dinspre Podul Charles. Nu mai știu exact ce combinații de străduțe am folosit, dar am ajuns fix aici, chiar cu puțin înainte de o oră fixă (undeva în jurul prânzului).
Turnul văzut de la bază.
Cadranul astronomic - close up
întregul mecanism
calendarul
După ce am admirat spectacolul statuilor de prânz ( era fie ora 12 fie 13) ne-am decis că e musai să urcăm și sus în turn să vedem panorama de acolo, mai ales că ne așteptam să fie diferită față de cea de pe Petrin. Și așa a fost. Apropo biletul a costat 100 de czk de persoană. Același tarif ca și pe Petrin. Pentru mine a meritat!
Urcarea până sus în turn se poate face fie pe scări, fie cu liftul. Din păcate toți se înghesuie în mod enervant la lift, blocând chiar accesul și pentru cei mai puțin leneși. Noi am ales urcatul fără lift, mai ales că *scările* erau destul de goale. Chiar dacă a fost puțin mai solicitant, nu ne-a stricat deloc puțină mișcare, mai ales că am putut admira panorama și pe traseu!
Ei bine, sus în turn să nu vă așteptați la loc berechet! Eu una am avut o mică surpriză în ce privește acest lucru. În sensul că locul este destul de strâmt și cu greu pot merge 2 persoane, așa că dacă vedeți că e aglomerație mare, mai bine așteptați. Noi am avut bafta ca la scurt timp după ce am urcat să se mai elibereze. Am profitat la maxim de acele minuțele și am pozat orașul din toate unghiurile posibile!
Uitați panorama de care ne-am bucurat imediat ce am ajuns sus! Priveliștea este înspre Vishehrad. Chiar am avut parte de prea mult soare cât timp am fost în turn. În mintea mea bolnavă mă tot gândeam ce frumos ar fi arătat poate toate acoperișurile astea acoperite de un strat fin de zăpadă..
Vedere către piața centrală. Nu erau încă multe furnicuțe adunate în centru. Probabil erau dispersate prin oraș. Seara la târg se aglomera zona.
De sus totul mi se părea mult mai înghesuit decât era în realitate. Sau cel puțin pe străduțe nu am avut nicio senzație de claustrofobie. Chiar mi-a făcut plăcere să le explorez.
Priveliște înspre Piața Wenceslav.
Privind către Turnul televiziunii.
În depărtare se văd și niște zgârie nori care par ieșiți din peisajul medieval. Dar parcă nu deranjează chiar așa de tare, nu?
Multe acoperișuri frumoase!
Alex sus în turn. Într-un moment scurt în care am putut să ne pozăm și pe noi. După cum spuneam, în mod normal spațiul era limitat în balconaș.
Superba priveliște către Petrin și către Castel! Cred că asta ar fi fost o priveliște și mai interesant de admirat pe timp de seară. Din păcate nu am apucat să revenim în turn și seara. Poate data viitoare.
Pare un loc idilic de luat prânzul, nu? Ah, cred că aș fi stat acolo în turn cu orele, dar deja se făcea târziu, mai avea lucruri de debifat de pe listă și stomăcelul își cerea și el drepturile. Așa că am zăbovit în total doar vreo 30 de minute sus în turn.
Acoperiș cu surprize. Pare fain de băut o cafea acolo!
Post de observație al castelului.

Târgul de Crăciun. După cum se vede era destul de golaș la prânz. Plus că era deja luni, și mulți turiști nu erau în zonă iar localnicii erau la muncă. În weekend nici nu puteai trece prin piață la cât era de aglomerată zona!
Mult soare cădea peste castel. Deși vântul bătea destul de tare pe acolo sus, datorită soarelui, nouă ne era tare cald pe 19 decembrie.
Bisericuța Tyn din piața centrală. O bisericuță unde nu am intrat pentru că din păcate nu am știut pe unde anume. Acum am aflat și s-a notat pentru data viitoare, pentru că cu siguranță ne vom întoarce în Pragadise cum au redenumit capitala cei de la Staropramen.
Un unghi mai larg și mai generos cu piața și bisericuța.

Comments

Ce frumos, ai fost in turn! Eu l-am ratat in ambele dati, din pacate!
Orasul l-am vazut de sus din Turnul Petrin si mi s-a parut (datorita acoperisurilor de tigla) ca este cel mai frumos oras vazut de sus!
Inca mai cred asta desi intre timp am mai vazut niste orase care aratau foarte bine de sus!
Eu am de ani de zile obsesia cu vazutul oraselor de sus, asa ca am profitat de ocazie, mai ales ca in Budapesta, care fusese iubirea mea pana sa ajung in Praga imi ratasem si eu sansa.

Dar trebuie să mai ajung pe acolo. Visez la un mic eurotrip dar cu mașina.
Roxana said…
Vreau la Praga rau de tot! :D In mai ma duc o fuga la Brno si daca imi joc cartile bine, poate reusesc sa prind doua zile si la Praga. Trebuie atunci sa-mi dai detalii despre tot ce am de facut acolo. Cu pozele tale m-ai cucerit! :D
Oho, clar trebuie să fugi și până în Praga dacă ai cumva ocazia asta! Oricum toata Cehia te va cuceri! Asta cu siguranță!
camelya said…
este cel mai frumos si mai elegant oras din Europa