De vizitat in zona Veliko Tarnovo - Bulgaria

Fiindcă am tot scris multe despre zona asta din jurul orașului Veliko Târnovo, m-am decis să fac un articolaș unde să cuprind toate scrierile, astfel fiindu-vă și vouă mai ușor să le găsiți și să le explorați! Nu? Mai ales că zona este deosebit de plină de surprize la orice pas, care din păcate nici ele nu beneficiază (toate) de reclama de care poate au nevoie. De multe dintre ele am aflat din vorbă în vorbă de la diverși bulgari din zonă sau de pe unele forumuri de turism din Bulgaria. Spre unele există din fericire și indicatoare.. pe când altele, din nefericire nu au nici indicatoare. Și cum de-a lungul anilor am strâns multe povești și poze.. acum vi le ofer și într-o ordine mai ușor de revizuit. 

Să începem cu lucrurile de văzut/făcut din oraș, așadar aici aveți lunkurile pentru Veliko Târnovo
1. Să începem cu Țareveț, dat fiind că tot este simbolul orașului. Link aici.
2. Chiar lângă vechea cetate se află 2 bisericuțe faine. Prima dintre ele este Biserica Sfinților 40 de martiri (mucenici). Link aici.
3. Iar peste drum de această bisericuță se află Biserica Sfântul Petru și Pavel. Link aici.
4. Primele poze făcute de mine în oraș, în vara lui 2009. Atunci am călcat pentru prima dată în micul orășel și a fost dragoste la prima vedere! Link aici.Apoi am pentru voi și niște poze din anul următor, adică din August 2010. Sper să vă placă, le găsiți aici.
5. Spectacolul de sunet și lumini de la Tsarevets iar este ceva ce e păcat să ratați. Este ceva frumos, deși potențial poate există și pentru mai mult. Link aici. 
6. Dacă mai doriți o mică lecție de istorie apoi, în mod sigur trebuie să mergeți la Muzeul Renașterii Bulgare, mai ales că este la o aruncătură de băț de Tsarevets
7. Sunt sigură că dacă ajungeți la vreo terasă cu vedere înspre oraș o să vă atragă atenția o clădire. Aceasta se află chiar lângă Monumentul Asăneștilor (Fraților Asen) și este Galeria de Artă. Detalii aici.
8. Pentru că toți dorim să și mâncăm am reușit să fac și 2 recenzii ale unor localuri frecventate de mine. Un local se numește EGO Pizza and Grill și are vreo 3 restaurante prin oraș. Al doilea loc se numește terasa RICH, este bine ascunsă dar și foarte primitor!
9. Doriți o cafea mai deosebită? Atunci aici e locul unde vă puteți bucura de o Cafea la nisip! Ca la mama ei în Turcia făcută! 
10. După ce ați reușit să vă mai odihniți, e vremea să o porniți pe Strada Gurko, de la un capăt către celălalt! Este destul de lungă și nu vă recomand să încercați asta vara la prânz. Panorama pe care o să o aveți pe traseul o să vă bucure în mod sigur!
11. Dacă după Gurko încă mai aveți chef de vizitat și alte zone sau străduțe atunci vă mai spun ce am făcut noi. Am mers pe vechea stradă comercială până la piațeța care este aproape de capăt. De acolo pornesc mai multe străduțe în sus. Uite aici am Explorat străduțele nevăzute ale orașului Veliko Târnovo. Ele din păcate de multe ori rămân nebăgate în seamă.

Să începem acum cu obiectivele de vizitat care se află în jurul orășelului Veliko Târnovo. Din fericire sunt destule.. atât pentru pasionații de natură cât și pentru cei care doresc o mică oprire la o mănăstire.
1. Pe drumul dinspre Ruse, nu trebuie să ratați frumusul pod de la ieșirea din Byala.Puteți să opriți și să faceți o scurtă plimbare pe el.
2. Apoi pe măsură ce vă apropiați de Veliko, cu vreo 20 și ceva de km înainte de intrarea în oraș o să vedeți fugitiv 2 indicatoare care să vă spună despre Nikopolis ad Istrum. Un loc tare frumos și plin de istorie.
3. Apoi și mai aproape de oraș o să vedeți un indicator către Pavlikeni. E bine să-l urmați dacă doriți să ajungeți la superba cascadă de lângă Hotnitsa. Cascada se numește Kaya Bunar și aici aveți detalii despre cum să ajungeți. Apoi aici poze și detalii despre Eco-poteca de acolo, care merge în jurul cascadelor! Și pe final și un mic filmuleț dacă doriți să vedeți locul și HD.
4.  Arbănassi - probabil cel mai cunoscut sătuc/orășel de lângă VT. Detalii aici.
5. Mănăstirea Preobrajenski - se află la vreo 2 km înainte de intrarea în oraș cum vii dinspre Ruse. Sunt și indicatoare din fericire. Din păcate drumul până la ea e tare prost. Poze și detalii aici.
6. Dacă mergem apoi în direcția Sofia avem parte de alt popas în natură, mai precis Canionul Emen și Cascada Momin Skok aflate pe cursul râului Negovanka.
7. Și dacă mergem înspre Gabrovo avem parte de alte locații superbe. De data asta e vorba de niște mănăstiri. Prima la rând este cea de lângă Kilifarevo, cunoscută sub numele de Kilifarevski Manastir.
8. Urmează apoi Plakovski Manastir - sau sfântul Ilie Plakovo.
9. Și în final îi vine rândul și Mănăstirii Kapinovski.

Și partea a 3-a a articolelor e reprezentată de locații puțin mai îndepăratet de oraș, adică peste 30 de km, dar care vă merită timpul dacă îl aveți.
1. Superbul oraș Tryavna. AICI găsiți toate articolele despre oraș. În timp s-au strâns câteva.
2. Mănăstirea Dryanovo - poze pe timp de vară și pe timp de iarnă.
3. Peștera Bacho Kiro (lângă mănăstire)
4. Muzeul Etnografic Etara.
Canionul Emen - Cascada Momin Skok
Cascada Kaya Bunar - Hotnitsa
Veliko Târnovo - panoramă
Vedere a orașului de pe strada Gurko, pe final de seară.

Comments

dB said…
Imi plac tare mult postarile tale! Nu sunt un fan al Bulgariei - am fost acolo de vreo 2 ori, la Balcic si la Sveti Vlas, si am patit niste lucruri uratele - dar imi place sa citesc ce scrii! Bafta in continuare!
Dr. Slabescu said…
Cam cat de mult costa un astfel de sejur pentru o perioada de o saptamana daca optezi pentru o vacanta modesta?
Larisa said…
Foarte util articolul tau! Cand va trebui sa ajung in zona,stiu acum de unde imi iau informatiile. Am tot auzit ca-i fain. Era cat pe ce sa ajung odata, cu clubul de escalada la care eram inscrisa, pentru escaladat niste stanci din zona, insa s-a anulat,din pacate :(. Si de atunci....n-am mai ajuns.
Liliana said…
Seamănă tare mult cu Cuenca spaniolă. Trebuie să ajung şi eu în Bulgaria, nu ştiu cum de nu mai ajunge timpul ...
@DB - sper ca vizitele viitoare te vor face sa iti schimbi parerea. Da, pe litoral este din pacate cam altceva. Am fost si pe acolo in fuga, dar eu insist mai mult pe Bulgaria din interior, aia fara ALL Inclusive :) Chiar sper sa mai mergi si sa ai parte de o experienta faina! In Veliko asa o sa fie cu siguranta!

@DrSlabescu - Cazarea e foarte ok ca pret. Acum depinde daca alegeti pensiune sau hotel. Preturile sunt intre 20 si 40 de Euro pe noapte. Apoi mancarea.. hmm cu 60 lei pot manca 2-3 persoane un pranz copios. Si apoi ramane benzina, aici e in functie de masina (cat consuma) si cati km faceti. In principiu pentru a vedea cam tot ce e in jurul VT e nevoie de minim 1 plin, daca nu chiar 2 (daca se merge pana mai departe).
@Larisa - chiar ma bucur! De aceea le-am si centralizat pe toate intr-un articol, urmand sa mai completez pe parcurs. Zona ofera multe si e pacat ca cei care merg acolo sa stea doar in VT. Sper sa ajungi! Desi nu recomand sa mergi vara cand e canicula.

@Liliana - Chiar trebuie! Tie cu siguranta iti va place sa explorezi zona asta :D Te si vad energica pe acolo prin canionul Emen. Daca nu e timp acum, numai bine! Recomand sa mergeti in Sept, cand se mai domoleste soarele. Eu am fost in Iulie - August in multe dintre locatii si e tare cald!
Iubitor said…
Hmm, pai la cat de bine ai prezentat imprejurimile unde ai calatorit si datorita preturilor de care le-ai oferit in unul din comentarile tale,nu pot spune decat ca m-ai convins sa incerc sa parcurg aceasta calatorie.
Multumesc mult de postare, ai facut o treaba la fel de buna precum un site de turism.
smilo said…
superba locatia!
Wow cate ai vazut! cred ca stii zona mai bine decat un ghid :)
Revin cu intrebari cand am in plan Bulgaria :)
Incredibila zona. Cu acest articol m-ai convins sa fac o vizita in aceasta zona.
Da, este o zona superba! De aceea m-am si agitat să promovez zona, fiind și foarte aproape de capitală. Eu o să fug pe aici acum în August într-un weekend.
Loredana said…
Noi plecam in iunie spre Veliko si luam postarea ta drept ghid turistic :D
roza said…
....care vizitati Veliko Tarnovo: mergeti la PIZZA Tempo (33 DE FELURI DE PIZZA si nu numai) si Fortareata Caloianova (Fortress Kaloyanova) care se afla aproape de Arbanassi (intre Arbanassi si Sheremetya)- fain!!!!Puteti lua masa si la Arbanassi Han.Bani destui la buzunar- in V.T sunt foarte multe magazine cu imbracaminte de firma.ATENTIE UNDE PARCATI!S-ar putea ca, la intoarcere, sa n-o mai gasiti.
dra said…
si atunci unde se recomanda parcarea????